Izvršna direktorica YouTubea, Susan Wojcicki, dala je ostavku

Izvršna direktorica YouTubea, Susan Wojcicki, dala je ostavku

Dugogodišnja izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki objavila je u četvrtak 16. veljače da će odstupiti s mjesta voditeljice video platforme u vlasništvu Googlea kako bi navodno provodila više vremena sa svojom obitelji. Njezin pomoćnik Neil Mohan će preuzeti dužnost, dok sama Wojcicki namjerava ostati savjetnica u Googleu.

“Odlučila sam odstupiti sa svoje uloge voditelja YouTubea i započeti novo poglavlje usmjereno na moju obitelj, zdravlje i osobne projekte”, izjavila je Wojcicki u e-poruci osoblju u četvrtak, koja je kasnije objavljena na službenom blogu YouTubea.

“Susan je izgradila izniman tim i u Nealu ima nasljednika spremnog da napreduje i vodi YouTube kroz sljedeće desetljeće uspjeha”, izjavio je izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai u izjavi.

Wojcicki se pridružila Googleu kao voditeljica marketinga 1999. godine, nekoliko mjeseci nakon što su osnivači Larry Page i Sergey Brin iznajmili garažu kuće njezinih roditelja u Silicijskoj dolini kao svoj ured. Ona je 2006. godine savjetovala Brina i Pagea da kupe YouTube, a 2007. godine platformu za online oglašavanje DoubleClick.

Postala je glavna izvršna direktorica YouTubea 2014. i postavila Mohana — koji je došao iz DoubleClicka — za glavnog direktora za proizvode 2015. godine Osim što je igrala “ključnu ulogu” u pokretanju YouTube TV-a i kratkih filmova, Mohan je “vodio naš tim za povjerenje i sigurnost, osiguravajući živote YouTubea do svoje odgovornosti kao globalne platforme”, istaknula je Wojcicki.

Nakon što je već krenuo u cenzuru onoga što je smatrao “dezinformacijama” o američkim izborima 2020. i Covid-19, YouTube je revno udovoljio zahtjevu EU da zabrani sve ruske “državne medije”  nakon početka napada Rusije na Ukrajinu. 

Međutim, platforma je nastavila raditi u Rusiji, tako da je mogla “isporučiti neovisne vijesti” u zemlju i “pomoći građanima da znaju što se događa i da imaju perspektive iz vanjskog svijeta”, zaključila je gospođa Susan Wojcicki.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp