Evo kako izgleda život u šangajskim 15-minutnim zajednicama

Evo kako izgleda život u šangajskim 15-minutnim zajednicama

Šangaj proširuje koncept ’15-minutne zajednice’ na predgrađa. Kao dio gradskog plana, vlasti žele učiniti dnevne potrepštine i usluge dostupne svim svojim stanovnicima u jednakoj mjeri. Tako je plan sretnih 15-minutnih zajednica prezentiram Kinezima koji su ga bespogovorno prihvatili te su čak i oduševljeni načinom na koji sada sve funkcionira. Posebno se to odnosi na predgrađa koja sada imaju riješenu infrastrukturu koju prije nisu imala. Ipak, nije sve tako bezazleno kako nam se u prvi mah čini.

Javnosti je manje poznato da je Kinezima koncept petnaestominutnih gradova i više nego poznat. Naime. Šangaj još od 2019. godine provodi tzv. pilot program 15-minutnog životnog kruga pod nazivom „sretna zajednica“ u 15 područja unutar grada, postupno ga proširujući i na predgrađa. U svibnju te godine selo Zhangyan odabrano je među prvom skupinom pilot sela za 15-minutni životni krug izvan granica grada.

„Sretna zajednica“ otvorena je tako u srpnju te godine kao dio plana šangajske vlade koji predviđa stvaranje “15-minutnog životnog kruga zajednice” kako bi se poboljšali životi stanovnika grada. Prema glavnom planu grada, vlasti se nadaju da će takve društvene krugove učiniti dostupnima za gotovo 99% stanovništva vrlo brzo – do 2035. godine.

Ideja životnog kruga sretne petnaestominutne zajednice u Šangaju slična je Portlandovom20-minutnom planu susjedstva, koji je zamislio grad u kojem su dnevne potrebe stanovnika dostupne unutar 20 minuta hodanja ili vožnje biciklom. Podsjetimo, Pariz je također predložio plan 15-minutnog gradau pokušaju da se očisti gradski zrak i poveća kvaliteta života Parižana.

Osim Pariza, ideja 15-minutnih gradskih politika nije strana ni Barceloni, Bogoti, Buenos Airesu, Melbourneu, Milanu, Portlandu – a glavni cilj 15-minutnih gradskih politika je inspiriranje drugih lokalnih vlasti diljem svijeta u osmišljavanju vlastitih pristupa istom problemu. Oxford je također prepoznao tu ideju kao spasonosnu te također najavio svoje sociološko eksperimentiranje koje će ići u tom smjeru.

Selo Zhangyan smješteno je u zapadnom predgrađu Šangaja, a poznato je kao rodno mjesto drevne šangajske kulture i dom je za gotovo 3000 stanovnika. Preko jedne trećine registriranog stanovništva starije je od 60 godina, a život u zajednici pokazao bi se posebno korisnim za njih.

“Prije je naš društveni centar bio vrlo malen, sa samo sofom i bez prigodnog namještaja za blagovanje,” rekao je Tu Yongjun za Sixth Tone dodavši kako će procijeniti mogu li sniziti dobnu granicu za pogodnosti poput besplatnog ručka.

Dok su mještani oduševljeni pogodnostima koje donosi “sretna zajednica, stručnjaci kažu da se urbana konfiguracija 15-minutnih krugova života u zajednici ne može izravno preslikati s grada na selo zbog razlika u životnim stilovima, navikama i kretanju stanovništva, samom društvenom okruženju i infrastrukturi. Predgrađa nisu isto što i urbana središta i naprosto se ne mogu uspoređivati. Predgrađa su u mnogočemu ograničena i nemaju sve pogodnosti kao gradovi.

“Budući da će se industrije vjerojatno proširiti na sela, moramo istražiti kako optimizirati raspodjelu prostornih resursa i prevladati ograničenja specifičnih prostora i regija”, rekao je Tian Feng, zamjenik direktora Ureda za urbano planiranje i administraciju zemljišnih resursa u Šangaju tijekom brifinga za medije povodom rasprave o spomenutom programu reprogramiranja društva.

Iako su samo 30 kilometara udaljeni od središta Šangaja, stanovnici sela Zhangyan nisu imali pogodnosti koje su bile na raspolaganju drugim stanovnicima grada, što ih je tjeralo da izlaze iz svoje zajednice kako bi pristupili bilo čemu, od staračkih domova do kina.

Ali sada više ne, zahvaljujući “sretnoj zajednici” – višenamjenskom prostoru od 1500 četvornih metara u kojem se nalaze kafeterija, rekreacijski centar za mlade i stare, vrtići, dom zdravlja, pošta i prostor za druženje kojega su nazvali – dnevni boravak. I sve su te ustanove, lokali i centri smješteni unutar 15 minuta udaljenosti od svakog kućanstva.

“Sada možemo rješavati sve poslove u našoj zajednici bez napuštanja sela”, rekao je Tu Yongjun, poglavar sela Zhangyan u šangajskom okrugu Qingpu, za Sixth Tone. Ljudi ne gledaju pozadinu svega. Gledaju samo površno – na koji će im se način tobože poboljšati i olakšati život, a nisu svjesni da je ovaj globalni koncept 15-minutnih gradova osmišljen da ljude stavi pod još veći nadzor i još veću kontrolu od strane samozvanih vladara koje nitko nikada nije birao niti će ih birati.

Izvor: SIXTH TONE

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp