Ludilo bez granica: Epidemije pseće gripe prijavljene diljem Amerike

Ludilo bez granica: Epidemije pseće gripe prijavljene diljem Amerike

Stručnjaci kažu da kućne ljubimce treba staviti u karantenu i cijepiti kako bi se spriječilo širenje.

Slučajevi pseće gripe prijavljeni su u Philadelphiji, Sjevernom Teksasu, Kaliforniji i drugim dijelovima SAD-a.

Veterinari upozoravaju na brutalnu sezonu pseće gripe jer je virus vrlo zarazan i širi se lajanjem i kihanjem.

Simptomi pseće gripe nalikuju simptomima virusa ljudske gripe i dijagnosticira se na isti način. Veterinari će psu uzeti bris iz nosa i zatim napraviti laboratorijski PCR test.

Dok veterinari tvrde da postoji ‘učinkovito’ cjepivo za virus, upozoravaju na slabe zalihe i dugo čekanje.

Neke su uzgajivačnice i vrtići za pse privremeno zatvorili ili značajno pojačali protokole čišćenja kao odgovor, a veterinari savjetuju vlasnicima kućnih ljubimaca da dobiju cjepivo protiv pseće gripe. 

Smatra se da su ljudi općenito sigurni od zaraze, a nikada nisu zabilježeni slučajevi pseće gripe kod ljudi. Ipak, uvijek postoji mogućnost da se životinjski virus proširi na ljude, a stručnjaci kažu da je društvo užasno nespremno za to. 

Zoonoze predstavljaju poseban rizik za ljude s virusima koji mogu zaraziti druge sisavce poput svinja, jer njihove stanice imaju vrlo slične receptore kao i ljudi. 

Indiana, Ohio, New York i nekoliko drugih država također su prijavile slučajeve ove zime. 

Lost Dogs in Texas, Twitter račun za nestale kućne ljubimce, savjetovao je u četvrtak: ‘Obično ne objavljujemo medicinske informacije, ali pseća gripa je u porastu u Teksasu. Ako vodite psa u parkove za pse ili se vaš pas druži s drugim psima, pitajte svog veterinara o cijepljenju protiv gripe. 

‘Veterinar pokušava pratiti sve slučajeve pseće gripe.’

Postoje ograničene mogućnosti liječenja nakon što se pas zarazi, ali postoji preventivno cjepivo koje može primiti od svog veterinara. 

No zalihe cjepiva su oskudne, a mnoge klinike prijavljuju nestašice i duge liste čekanja zbog stalnih problema u opskrbnom lancu povezanih s pandemijom i posljedičnim učincima karantene. 

Valley Animal Center u Fresnu, Kalifornija, rekao je za 6ABC da je nestašica, koja proizlazi iz poteškoća u opskrbnom lancu, povremeno trajala čak tri mjeseca. 

Trenutačna lista čekanja u bolnici broji oko 100 ljudi.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp