Novi direktor Youtubea Neal Mohan najavljuje brutalnu cenzuru na platformi

Novi direktor Youtubea Neal Mohan najavljuje brutalnu cenzuru na platformi

Novi izvršni direktor YouTubea, Neil Mohan, obećao je da će se još oštrije obračunati s nezavisnim kreatorima, najavljujući politiku “nulte tolerancije” za sadržaj koji se ne smatra “mainstream”.

Mohan se pridružio Googleu 2007. godine i vodio je YouTubeov tim za povjerenje i sigurnost pod bivšom izvršnom direktoricom Susan Wojcicki. Njegov tim bio je odgovoran za cenzuru milijuna korisnika na platformi. Mohan je često promovirao i branio kontroverzna pravila YouTubea dok je Wojcicki bila CEO.

Mohan je dao jednu od svojih najzloglasnijih izjava na tu temu 2020. godine kada je rekao da kreatori koji “guraju” mišljenja “u svoj podrum” ne mogu dati kontekst vijestima. Mohan je upotrijebio ovu podrumsku analogiju kako bi opravdao važnost jačanja “autoritativnih glasova”.

Godine 2019. Mohan je otkrio da YouTube radi na svojim kontroverznim pravilima o “uznemiravanju kreatora”. Ova pravila rezultirala su oštrim kaznama kreatorima jer su “pretjerali” s uvredama, ismijavanjem i šalama.

Mohan je također najavio odluku YouTubea da retroaktivno izbriše nekoliko videozapisa komičara Stevena Crowdera zbog kršenja ove nove politike uznemiravanja, unatoč tome što su videozapisi bili u skladu s pravilima YouTubea kada su postavljeni. U to je vrijeme praksa retroaktivne ovrhe bila rijetka na YouTubeu, no od ove je objave postala češća.

Godine 2020. Mohan je najavio nekoliko inicijativa za cenzuru, uključujući “obavještajni pult” usmjeren na pojavu “teorija zavjere” i zabranu videozapisa koji bi “mogli” potaknuti ljude da ignoriraju savjete da ostanu kod kuće. Također je potvrdio da će se YouTubeova stroga politika dezinformiranja o koronavirusu primjenjivati ​​na odjeljak za komentare.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp