Premijer Orban – Rat u Ukrajini je sukob između dva slavenska naroda, nije nam blizak

Premijer Orban – Rat u Ukrajini je sukob između dva slavenska naroda, nije nam blizak

Premijer Mađarske Viktor Orban održao je danas 18. veljače redovan godišnji govor o stanju mađarske nacije u kojem je naglasio kako Europa neprestano balansira na rubu rata s Rusijom, a posredni rat je već u tijeku jer “Zapad isporučuje sve smrtonosnije oružje Kijevu i može doći čak i do slanja mirovnih snaga u Ukrajinu”.

“Zemlje Europe kao mjesečari na krovu stalno balansiraju na rubu rata s Rusijom. Ako isporučuješ oružje, daješ satelitske informacije, obučavaš vojnike jedne od zaraćenih strana, financiraš rad cijelog državnog aparata, protiv druge strane uvodiš sankcije, što god da govoriš, ti sudjeluješ u ratu, za sada posredno”, izjavio je premijer Viktor Orban.

Jedini pravilan izlaz za Mađarsku, smatra Orban, je da se drži podalje od sukoba jer se on događa između dva slavenska naroda i nije blizak Mađarima.

“Sukob u Ukrajini može završiti samo pregovorima Rusije i SAD-a. To će se neizbježno dogoditi, a što se kasnije dogodi, to će biti viša cijena”, naglasio je Orban. Istaknuo je da mađarska vlada ne smatra da Rusija narušava sigurnost Mađarske i cijele Europe.

“Kada je riječ o atomskom oružju, situacija je takva da rat u Ukrajini ne povećava i ne smanjuje rizik od njegove upotrebe”, rekao je. Na kraju je kritizirao Kijev, Bruxelles i Washington zbog odnosa prema mađarskoj nacionalnoj manjini u zapadnoj Ukrajini.

“Dok mnogi Mađari u Ukrajini ginu herojskom smrću na frontu, mađarski nacionalni simboli u Mukačevu i Munkaču se odstranjuju, a mađarski direktori škola su smjenjivani”, zaključio je premijer Viktor Orban.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp