Britanski protuteroristički program označava djela Tolkiena, Orwella, Shakespearea i drugih opasnima za čitanje

Britanski protuteroristički program označava djela Tolkiena, Orwella, Shakespearea i drugih opasnima za čitanje

Britanski antiteroristički program Prevent označio je neka od najboljih djela fikcije, uključujući knjige, filmove i televizijske emisije, kao znakove krajnje desnog ekstremizma. Navodi se da su komedije poput The Thick Of It i Yes Minister, pa čak i The Complete Works of William Shakespeare “ključni tekstovi” za “bijele nacionaliste/suprematiste”.

U izvješću Preventove Jedinice za informacije o istraživanju i komunikaciji (RICU) navodi se da krajnje desničarski ekstremisti promiču “popise za čitanje” na internetu. Mislio je na sliku popisa “važnih tekstova” koja se dijelila u krajnjim desnim kutovima interneta.

Ostala fikcija u užem izboru uključuje Gospodara prstenova JR Tolkiena, 1984. Georgea Orwella i Tajnog agenta Josepha Conrada, izvijestio je Daily Mail.

Prema Andrewu Robertsu, televizijskom voditelju i povjesničaru, označene knjige nalaze se na “popisu za čitanje svakoga tko želi civilizirano, liberalno, kulturno obrazovanje”.

“Uključuje neka od najvećih djela zapadnog kanona iu nekim slučajevima – kao što je Tajni agent Josepha Conrada – snažne kritike terorizma. Burke, Huxley, Orwell i Tolkien bili su antitotalitarni pisci.”

U članku u The Spectatoru, Douglas Murray, autor čiju je knjigu označio program Prevent, napisao je: “Izdvojeno je nekoliko knjiga čije bi posjedovanje ili čitanje moglo ukazivati na ozbiljno pogrešno razmišljanje i stoga na potencijalnu radikalizaciju…  Čini se da je toliko skrenuo s puta da vjeruje kako su knjige koje identificiraju problem s kojim se on odlučio pozabaviti zapravo dio problema.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp