Kanada razmatra uvođenje potpomognutog samoubojstva za djecu čak i kada se roditelji tome protive

Kanada razmatra uvođenje potpomognutog samoubojstva za djecu čak i kada se roditelji tome protive

Skupina kanadskih zakonodavaca pozvala je da se program potpomognutog samoubojstva proširi na maloljetnike, čak i u slučajevima kada se njihovi roditelji protive odluci da im se okonča život.

Posebno povjerenstvo zastupnika i senatora zaduženo za reviziju takozvanog programa “medicinske pomoći u umiranju” (MAiD) u Ottawi izdalo je ovaj tjedan niz preporuka u Donjem domu kanadskog parlamenta.

Izvješće poziva vladu da izmijeni svoj zakon o potpomognutom samoubojstvu kako bi usluga bila dostupna maloljetnicima za koje se smatra da imaju “potrebnu sposobnost donošenja odluka”.

Potpomognuto samoubojstvo trebalo bi biti dostupno samo “zrelim maloljetnicima” čija je “prirodna smrt razumno predvidljiva”, rekao je odbor.

Vlada bi morala uspostaviti standarde za procjenu sposobnosti mladića da donese takvu odluku, dodaje se u izvješću, ali zakonodavci nisu ponudili pojedinosti o tome koliko bi neminovna smrt neke osobe morala biti da bi vlada pomogla okončati njihov život.

Povjerenstvo je također predložilo da se roditelji ili skrbnici trebaju konzultirati o odluci njihova djeteta o samoubojstvu “gdje je to prikladno”. Međutim, Ottawa bi također trebala zahtijevati da “prioritet ima volja maloljetnika za kojeg se utvrdi da ima potrebnu sposobnost donošenja odluka”, navodi se u izvješću.

Drugom se preporukom vlada poziva na “konzultacije s maloljetnicima o MAiD-u, uključujući maloljetnike s terminalnim bolestima, maloljetnike s invaliditetom, maloljetnike u zaštiti djece i maloljetnike starosjedilačkog stanovništva”.

Kritičari kanadskog MAiD programa osudili su nalaze panela.

“Nesretni tinejdžeri su takav teret za državu blagostanja da parlament vjeruje da bi liječnicima trebalo platiti da ih ubiju”, rekao je voditelj podcasta Kevin Michael Grace.

Odbor je objavio svoje izvješće nakon što je saslušao gotovo 150 svjedoka, izvijestile su u četvrtak kanadske Global News.

Mnogi svjedoci tvrdili su da je maloljetnicima već dopušteno donositi odluke o uskraćivanju liječenja, ubrzavajući njihovu smrt u nekim slučajevima, a razina patnje koju pate od terminalne bolesti nije funkcija dobi.

Više od 30.000 Kanađana umrlo je u potpomognutom samoubojstvu otkako je 2016. legalizirano za osobe s neizlječivim bolestima.

Program je 2021. godine proširen na odrasle osobe s ozbiljnim i kroničnim zdravstvenim problemima, čak i ako njihova bolest nije opasna po život. Zakonodavci su ove godine trebali razmotriti proširenje prava na MAiD na osobe koje pate isključivo od mentalnih bolesti, ali državni odvjetnik David Lametty najavio je uvođenje prijedloga zakona ranije ovog mjeseca.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp