Sve veći globalni pritisak da se ukine anonimnost na internetu

Sve veći globalni pritisak da se ukine anonimnost na internetu

Online anonimnost, koju grupe za ljudska prava dugo smatraju temeljnom značajkom interneta, suočava se s kritikama iz različitih smjerova i kroz različite metode: od kritika političkih elita do stvarnog zakonodavstva.

Jedna vrsta novih zakona koji bi mogli potkopati ili eliminirati online anonimnost su oni koji nalažu provjeru dobi prije nego što se korisnicima omogući pristup web stranici. Drugi učinak ovih pravila je povećanje prihvaćanja digitalnih osobnih iskaznica.

Ovaj tjedan američki senator Josh Hawley predstavio je Zakon o ujednačenosti, robusnosti i učinkovitosti tehnologije provjere dobi , čiji je cilj spriječiti maloljetnike mlađe od 16 godina od pristupa društvenim medijima.

Kako bi se to osiguralo, svi bi korisnici morali potvrditi svoju dob prije otvaranja računa, odricanjem informacija koje u potpunosti otkrivaju njihov identitet: službeno ime, datum rođenja i kopiju službene osobne iskaznice koja dokazuje da je to njihovo pravo ime.

Hawleyjevo objašnjenje za ovu i slične inicijative je da su društveni mediji štetni za djecu, od unovčavanja njihovih podataka do omogućavanja iskorištavanja i manipulacije. No rješenje bi očito utjecalo na svačiju privatnost daljnjim “razotkrivanjem” poznatim sakupljačima podataka.

Neke države također zahtijevaju provjeru dobi, ali, barem u Utahu, prijedlog koji je upravo prošao lokalni Senat izostavlja zahtjev državne osobne iskaznice.

Prijedlog zakona, poznat kao SB152 i koji će sljedeći biti razmatran u Zastupničkom domu Kongresa, obvezuje tvrtke koje stoje iza platformi društvenih medija da osiguraju da se djeca mogu prijaviti samo uz pristanak roditelja. Kako bi se osiguralo da je to tako, provjerit će se dob svih korisnika.

Međutim, kako točno ove tvrtke to mogu postići ostaje nejasno, a sponzor prijedloga zakona, državni senator Mike McKell, citirao je da “postoje opcije trećih strana koje koriste različite tehnologije za provjeru dobi bez državnih osobnih iskaznica”.

Kao jedna od takvih opcija u izvješćima se spominje prepoznavanje lica, dok je druga korištenje “postojećih podataka o potrošačima”. Još jednom se potreba za takvim zakonima objašnjava kao način zaštite djece od loših utjecaja na internetu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp