EU izvještava o valu bankrota

EU izvještava o valu bankrota

Svi sektori gospodarstva bloka zabilježili su nagli porast neispunjenih obveza prošle godine, pokazuju službene statistike. U posljednja tri mjeseca 2022. broj stečajeva među tvrtkama u EU-u porastao je na najvišu razinu od početka registracije 2015., dok europski blok visi na rubu recesije, izvijestila je u petak statistička agencija Eurostat.

Neplaćanja su porasla za 26,8% na tromjesečju, dok su registracije novih tvrtki pale za 0,2% u istom razdoblju prošle godine.

Eurostat je rekao da se trend nastavio tijekom cijele godine, dodajući da su se “proglašenja bankrota povećala u sva četiri kvartala 2022.”

Agencija je također primijetila da su pogođena sva područja gospodarske aktivnosti.

“Ako konkretno pogledamo broj nesolventnosti prema djelatnosti, vidimo da se broj nesolventnosti u svim sektorima povećao u četvrtom tromjesečju 2022. u usporedbi s prethodnim tromjesečjem”, navodi se u izvješću.

Ozbiljna energetska kriza i kriza troškova života koja je uslijedila doprinijele su povećanju bankrota diljem EU-a. Sektori s najvećim brojem nepodmirenih obveza bili su promet i skladištenje, koji su zabilježili rast od 72,2%, te usluge smještaja i prehrane, koji su zabilježili rast od 39,4%. Obrazovanje, zdravstvo i društvene djelatnosti porasle su za 29,5 posto.

U usporedbi s predpandemijskim četvrtim kvartalom 2019., broj proglašenja bankrota u posljednja tri mjeseca 2022. bio je veći u većini sektora gospodarstva, navodi Eurostat.

Usluge smještaja i prehrane bile su najteže pogođene u posljednja tri mjeseca 2022. u usporedbi s istim razdobljem 2019., s porastom nelikvidnosti među tvrtkama u EU-u od 97,7%.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp