Startup za ugradnju moždanih implantata uz podršku Bezosa i Gatesa testira računalstvo kontrolirano umom na ljudima

Startup za ugradnju moždanih implantata uz podršku Bezosa i Gatesa testira računalstvo kontrolirano umom na ljudima

U laboratoriju u Brooklynu pretrpanom 3D printerima i improviziranim igralištem za pikleball, zaposlenici startupa Synchron rade na tehnologiji koja će promijeniti živote ljudi s paralizom.

Sinkronski prekidač ugrađuje se kroz krvne žile kako bi se osobama bez ili s vrlo ograničenom fizičkom pokretljivošću omogućilo upravljanje tehnologijom kao što su pokazivači i pametni kućni uređaji pomoću svojih misli. Do sada je nova tehnologija korištena kod tri pacijenta u SAD-u i četiri u Australiji.

“Vidio sam trenutke između pacijenta i partnera, ili pacijenta i supružnika, u kojima je nevjerojatno radosno i osnažujuće ponovno steći sposobnost da budeš malo neovisniji nego prije”, rekao je CEO Synchrona Tom Oxley u intervjuu za CNBC . “Pomaže im da se angažiraju na načine koje mi uzimamo zdravo za gotovo.”

Synchron je osnovan 2012. i dio je brzorastuće industrije sučelja mozak-računalo ili BCI industrije. BCI je sustav koji dešifrira moždane signale i prevodi ih u naredbe za vanjske tehnologije. Možda najpoznatije ime u industriji je Neuralink, zahvaljujući slavi osnivača Elona Muska, koji je također izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera.

Ali Musk nije jedini tehnološki milijarder koji se kladi na konačni prijelaz BCI-a iz radikalnog znanstvenog eksperimenta u uspješnu medicinsku tvrtku. U prosincu je Synchron najavio krug financiranja od 75 milijuna dolara, uključujući financiranje investicijskih tvrtki suosnivača Microsofta Billa Gatesa i osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

U kolovozu 2020. Uprava za hranu i lijekove dodijelila je Synchronu oznaku Breakthrough Device, koja je namijenjena medicinskim uređajima koji imaju potencijal za pružanje boljeg liječenja za iscrpljujuća ili po život opasna stanja. Sljedeće godine Synchron je postao prva tvrtka koja je od FDA-e dobila izuzeće za istražni uređaj za provođenje ispitivanja BCI-a koji se trajno može ugraditi kod pacijenata.

Synchron uključuje pacijente u ranu studiju izvedivosti kako bi pokazao da je tehnologija sigurna za korištenje kod ljudi. Šestorici pacijenata bit će implantiran Synchronov BCI tijekom studije, a glavni komercijalni direktor Kurt Haggstrom rekao je da je tvrtka trenutno na pola puta.

Tvrtka još nema prihoda, a glasnogovornik je rekao da Synchron ne komentira koliko će postupak u konačnici koštati. Dok mnogi konkurenti moraju implantirati svoje BCI kroz otvorenu operaciju mozga, Synchron se oslanja na manje invazivan pristup koji se temelji na desetljećima endovaskularnih tehnika, priopćila je tvrtka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp