Viktor Orban – Ako Bruxelles želi ratovati, trebao bi se boriti protiv inflacije

Viktor Orban – Ako Bruxelles želi ratovati, trebao bi se boriti protiv inflacije

Zapadne sankcije Rusiji zbog Ukrajine nisu uspjele okončati sukob, već su izazvale pustoš u europskom gospodarstvu i potaknule inflaciju, rekao je mađarski premijer Viktor Orbán koji se oduvijek protivio sankcijama upozoravajući da će najveće žrtve istih biti upravo građani EU, a ne Rusija.

Objavljujući u nedjelju na svojoj Facebook stranici, Orbán je oštro kritizirao sankcije EU-a, tvrdeći da se Europa bori s inflacijom zbog ograničenja koja je Bruxelles nametnuo energetskom sektoru. “Ime bolesti je… inflacija, a virus se zove briselske sankcije”, rekao je.

Orbán je sankcije označio kao “oružje ratne politike Bruxellesa”, dodavši da je EU, koristeći se tim alatom za ciljanje Rusije, nanijela najveću štetu Europi.

“Bruxelles je ne tako davno obećao da će te sankcije dovesti do kraja rata. Prošlo je godinu dana, a kraj rata nije ni blizu, već ide dalje”, ustrajao je premijer.

Orban je dalje rekao da su vlasti EU-a, iako su obećale da sankcije neće biti proširene na energetski sektor, na kraju podigle cijene prirodnog plina na rekordne razine.

Premijer je istaknuo i da plin dijelom diktira cijenu električne energije. “Poskupljenje plina stoga odmah prati povećanje cijene električne energije, čak i ako struju ne proizvode plinske turbine, već solarna energija, vjetar, hidroelektrane, elektrane na ugljen ili nuklearna energija, izjavio je.

“Ako Bruxelles želi ratovati, trebao bi se boriti protiv inflacije”, rekao je Orbán, dodavši da mađarske vlasti daju sve od sebe kako bi zaštitile obitelji i tvrtke od ekonomskih posljedica.

Mađarska, zemlja uvelike ovisna o ruskoj energiji, opetovano se izjasnila protiv sankcija koje je EU nametnula Moskvi otkako je započela svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u veljači 2022. godine. Budimpešta je tvrdila da ograničenja nisu uspjela značajno oslabiti Rusiju, dok su nanijela štetu europskom gospodarstvu. Kome je to bilo potrebno i što se s time postiglo, pitao se Orban.

Krajem siječnja Orbán je također signalizirao da će Mađarska staviti veto na sve sankcije EU-a usmjerene na ruski nuklearni energetski sektor. Budimpešta se također opirala planovima bloka da potpuno zabrani uvoz nafte i plina iz Rusije, izborivši se za nekoliko iznimaka za nabavu fosilnih goriva iz zemlje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp