Ladapo poručio Liječnicima na Floridi: Upozorite pacijente da Covid cjepiva izazivaju srčane udare

Ladapo poručio Liječnicima na Floridi: Upozorite pacijente da Covid cjepiva izazivaju srčane udare

Država Florida uputila je zahtjev liječnicima da upozore svoje pacijente da cjepiva protiv Covida mogu dovesti do srčanog udara ili drugih štetnih učinaka.

Florida je ovaj tjedan izdala nove smjernice za medicinske stručnjake usred sve veće zabrinutosti o negativnim nuspojavama mRNA cjepiva.

Nove smjernice dolaze nakon što je Florida upravo podigla uzbunu zbog nevjerojatnog porasta od 1700 posto u izvješćima o neželjenim događajima cijepljenja otkako su uvedena cjepiva protiv Covida.

Ministarstvo zdravstva Floride priopćilo je da je ogroman porast zabilježen unatoč povećanju upotrebe cjepiva od 400 posto u istom razdoblju.

Odjel je izdao zdravstveno upozorenje zbog alarmantnih podataka, pozivajući na “nepristrano istraživanje” cjepiva.

Podaci prikupljeni od strane Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) također pokazuju uznemirujući porast od 4400 posto u izvješćima o “stanjima opasnim po život” u istom razdoblju.

Glavni medicinski službenik Floride Joseph Ladapo odgovorio je na izvješće kritizirajući tvrdnju savezne vlade da su cjepiva “sigurna i učinkovita”.

“Na Floridi je zabilježen porast broja nuspojava od 1700% nakon cijepljenja protiv COVID-19”, objavio je Ladapo na Twitteru kao odgovor na zdravstveno upozorenje.

“Zvuči li to sigurno i učinkovito? Nisam ni ja tako mislio”.

“Zato smo izdali ovo zdravstveno upozorenje”, otkrio je.

“Samo zato što ‘korelacija nije jednako uzročnost’ ne znači da trebamo napustiti zdrav razum.”

Izvješće ministarstva zdravstva navodi tri odvojene studije koje pokazuju potencijalne nuspojave cjepiva.

Godine 2021. na Floridi su prijavljene 41.473 ozljede povezane s cjepivom, što je veliki porast u odnosu na 2.466 slučajeva godinu dana ranije, piše The Daily Mail.

Podaci se sami prijavljuju VAERS-u, a slučajeve dostavljene sustavu ne treba verificirati liječnik.

Ipak, omogućuje regulatorima da budu upozoreni na potencijalne negativne trendove povezane s dostupnim cjepivima.

Florida Health također navodi američka studija objavljena u rujnu koja je pokazala da je jedan od svakih 550 primatelja cjepiva protiv Covida doživio nuspojavu.

“Što je puno više od ostalih cjepiva”, stoji u priopćenju.

Studija se usredotočila na klinička ispitivanja koja se provode za cjepiva Pfizer i Moderna kako bi prvotno dobila odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) krajem 2020.

U ispitivanjima prikupljenim za studiju — koja je uključivala desetke tisuća pacijenata — 52 primatelja cjepiva Pfizer i 87 koji su primili cjepivo Moderna imali su značajnu nuspojavu.

To je u usporedbi s 33, odnosno 64, među osobama koje nisu primile injekciju, što ukazuje da je postojeći rizik još uvijek relativno mali.

Ove su podatke razmotrili FDA i Centri za kontrolu bolesti (CDC) prije izdavanja hitnog odobrenja za uporabu—i konačno potpunog odobrenja—za cjepiva posljednjih godina.

Florida Health također navodistudija izraelskih istraživačaiz 2022., koji je otkrio 25-postotni porast srčanih problema u toj bliskoistočnoj zemlji u mjesecima nakon uvođenja cjepiva.

Istraživači napominju da je nejasno ima li bilo koji od ovih događaja bilo kakvu vezu s cjepivom.

“Iako ne utvrđuju uzročno-posljedičnu vezu, nalazi izazivaju zabrinutost zbog neotkrivenih ozbiljnih kardiovaskularnih štetnih događaja izazvanih cjepivom i naglašavaju već uspostavljenu uzročnu vezu između cjepiva i miokarditisa, uobičajenog uzroka neočekivanog srčanog zastoja kod mladih odraslih”, napisali su istraživači.

Norveška studija koju navodi Ministarstvo zdravstva Floride otkrili su da je cjepivo AstraZeneca povezano s krvnim ugrušcima u mozgu i niskim brojem krvnih pločica – što je opasno po život.

Međutim, cjepivo nije dostupno u Americi i ne može biti odgovorno za porast VAERS izvješća u 2021.

Međutim, cjepiva ne dolaze bez nekih relativno malih rizika.

Početkom 2021., CDC je upozorio da su mladići koji su primili mRNA cjepiva – bilo Pfizer ili Moderna, bili izloženi povećanom riziku od srčanog udara.

Agencija je upozorila da se miokarditis češće javlja kod muškaraca starijih od 16 godina unutar sedam dana od primanja cjepiva.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp