Šef Svjetske banke podnio ostavku nakon pogrešnog stava o klimi

Šef Svjetske banke podnio ostavku nakon pogrešnog stava o klimi

Davida Malpassa kritizirali su kad je izbjegavao pitanje o povezanosti fosilnih goriva s klimatskom krizom. Predsjednik Svjetske banke, David Malpass, najavio je svoju ostavku nekoliko mjeseci nakon što je izazvao kontroverzu jer nije rekao prihvaća li da fosilna goriva pokreću klimatsku krizu.

Malpass, kojeg je Donald Trump imenovao na to mjesto 2019. godine, rekao je da će do kraja lipnja odstupiti iz multilateralne razvojne banke, koja godišnje osigurava milijarde dolara za financiranje gospodarstava u razvoju.

Malpass nije ponudio nikakav konkretan razlog za tu odluku i nije objasnio zašto napušta banku s manje od godinu dana preostalog petogodišnjeg mandata. U izjavi je rekao: “Nakon dugog razmišljanja, odlučio sam krenuti u nove izazove.”

Međutim, Malpassov odlazak dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je bio prisiljen povući se protiv tvrdnji da je poricatelj klimatske krize.

Kontroverza je započela nakon što se pojavio na panelu o financiranju klimatskih promjena na konferenciji u New Yorku u rujnu. Upitan opetovano vjeruje li da “sagorijevanje fosilnih goriva koje je stvorio čovjek … brzo i opasno zagrijava planet”, Malpass je pokušao izbjeći pitanje prije nego što je rekao: “Čak ni ne znam. Ja nisam znanstvenik.”

Odgovor je izazvao osudu Bijele kuće i podigao pritisak na Malpassa, koji je na kraju iskoristio intervju za CNN International da pokuša ugušiti kontroverzu. “Ja nisam poricatelj”, rekao je Malpass televizijskoj kući.

Međutim, incident je ponovno pokrenuo pozive za promjenu vodstva u banci, gdje raste pritisak da se utre put novom predsjedniku koji bi izvršio promjene i osigurao da banka agresivnije odgovori na klimatsku krizu.

U studenom 2021. godine, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a za klimatske promjene, Selwin Hart, kritizirao je Svjetsku banku zbog “petljanja dok svijet u razvoju gori” i rekao da je ta institucija “kontinuirano slabija” u klimatskim mjerama.

Posebni izaslanik SAD-a za klimatske promjene, John Kerry, rekao je da želi surađivati ​​s Njemačkom na izradi strategije do sljedećih sastanaka Grupacije Svjetske banke u travnju kako bi se “povećala sposobnost banke” da stavi više novca u optjecaj i pomoći zemljama da se nose s klimatskim slomom.

Nedavno je američka ministrica financija, Janet Yellen, pokrenula veliki poticaj za promjenu načina na koji Svjetska banka djeluje kako bi osigurala šire zajmove za borbu protiv klimatske krize i drugih globalnih izazova.

Yellen je objavila izjavu u kojoj se zahvaljuje Malpassu na njegovoj usluzi. “Svijet je imao koristi od njegove snažne potpore Ukrajini u svjetlu ruske nezakonite i neizazvane invazije, njegovog vitalnog rada na pomoći afganistanskom narodu i njegove predanosti pomaganju zemljama s niskim prihodima da postignu održivost duga kroz smanjenje duga.”

Yellen je rekla da će SAD uskoro imenovati zamjenu za Malpassa i veseli se što će upravni odbor banke pokrenuti “transparentan, na temelju zasluga i brz proces nominacije za sljedećeg predsjednika Svjetske banke”.

Po dugogodišnjoj tradiciji, američka vlada bira čelnika Svjetske banke, dok europski čelnici biraju čelnika svog većeg partnera, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Malpass je tu ulogu preuzeo u travnju 2019. nakon što je u Trumpovoj administraciji bio najviši dužnosnik za međunarodne poslove u američkom ministarstvu financija. Svjetska banka je 2022. godine izdvojila više od 104 milijarde dolara (86 milijardi funti) za projekte diljem svijeta, navodi se u godišnjem izvješću banke.

Izvor upoznat s njegovim razmišljanjem rekao je da je Malpass obavijestio Yellen o svojoj odluci u utorak.

Kraj fiskalne godine krajem lipnja bilo je prirodno vrijeme za odlazak, rekao je izvor. Očekuje se da će guverneri Svjetske banke odobriti plan reformi banke sa samo manjim izmjenama na proljetnim sastancima MMF-a i Svjetske banke zakazanim za sredinu travnja.

Ipak, izvori Svjetske banke rekli su da su iznenađeni Malpassovom odlukom da odstupi prije zajedničkih sastanaka Svjetske banke i MMF-a u Maroku u listopadu.

Ostavku Davida Malpassa, predsjednika Svjetske banke, pozdravili su u srijedu navečer s olakšanjem i radošću stručnjaci za klimu i aktivisti, koji su rekli da bi ona trebala otvoriti novu eru za financiranje globalnog prelaska na gospodarstvo s niskom razinom ugljika.

Šef Zaklade Rockefeller, Rajiv Shah, pojavio se kao favorit za nasljednika Davida Malpassa na mjestu čelnika Svjetske banke u jeku poziva da Bijela u što skorijem roku izabere nasljednika koji bi trebao voditi to globalno razvojno tijelo.

Shah, liječnik, zdravstveni stručnjak i bivši šef Američke agencije za međunarodni razvoj, jedno je od imena za koje se pretpostavlja da će biti izbor administracije Joea Bidena kao zamjena za Malpassa nakon njegove najave da će napustiti svoju dužnost do lipnja.

Izvor: The Guardian, GZERO

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp