Anketa pokazuje da polovica Britanaca podržava prijedlog Tonyja Blaira o digitalnim osobnim iskaznicama

Anketa pokazuje da polovica Britanaca podržava prijedlog Tonyja Blaira o digitalnim osobnim iskaznicama

Tony Blair, zajedno s bivšim vođom torijevaca Williamom Hagueom, pozvao je vladu da uvede digitalnu identifikaciju koju bi ljudi mogli imati na svojim telefonima, a koja bi sadržavala podatke poput putovnice, vozačke dozvole, porezne evidencije, kvalifikacija i statusa prava na rad. Zastrašujuće, anketa koju je proveo YouGov (tko drugi?) pokazala je da više od polovice ispitanika podržava tako invazivan i visokorizičan projekt nadzora.

Tony Blair – koji je pokušao uvesti osobne iskaznice dok je bio u Downing Streetu – inzistirao je na tome da će nova biometrijska tehnologija nadvladati zabrinutost o opasnostima interneta.

On i lord Hague inzistirali su na tome da je potrebno “temeljno preoblikovanje države oko tehnologije” usred “radikalne” svjetske promjene.

Kritičari su uzvratili poziv na digitalne osobne iskaznice, a bivši čelnik torijevaca Sir Jake Berry to je nazvao “jezivim vladinim planom da vas prati od kolijevke do groba”.

Grupa za kampanju Big Brother Watch osudila je Tonyja Blaira zbog “oživljavanja propalih prijedloga za nametljiv masovni sustav digitalnog identiteta i pohranu baze podataka”.

Međutim, brza anketa koju je proveo YouGov pokazala je da bi više od polovice Britanaca (54%) podržalo uvođenje nacionalnog sustava digitalnih osobnih iskaznica u Britaniji.

Prema današnjem istraživanju više od 4000 odraslih osoba, gotovo četvrtina (23%) izjavila je da bi snažno podržala nacionalne osobne iskaznice, dok je 31% reklo da bi podržalo takav plan.

To je u usporedbi s 13% koji su rekli da bi se protivili uvođenju nacionalnih digitalnih osobnih iskaznica i 14% koji su rekli da bi se oštro protivili takvom planu. Gotovo svaki peti (18%) je odgovorio “ne znam”.

Iznoseći svoje prijedloge [u zajedničkom članku za Times] za promjenu Whitehalla – uključujući digitalne osobne iskaznice za svakog građanina – također su pozvali na “nacionalnu zdravstvenu infrastrukturu koja koristi podatke za poboljšanje skrbi i smanjenje troškova, te suvereni sustav umjetne inteligencije podržan superračunalom sposobnosti”. .

U jutrošnjem intervjuu za BBC Radio 4, Tony Blair je istaknuo kako zemlje “male poput Estonije i velike poput Indije” prelaze na digitalne osobne iskaznice. “Ako pogledate biometrijsku tehnologiju koja vam danas omogućuje digitalnu identifikaciju, ona može prevladati mnoge od ovih problema”, dodao je.

Čini se da vlada isključuje prihvaćanje savjeta Tonyja Blaira i Lorda Haguea – za sada. Službeni glasnogovornik premijera rekao je: “Nema planova za uvođenje digitalne osobne iskaznice. Naš stav o fizičkoj identifikaciji ostaje nepromijenjen.”

“Nema planova” – to smo već čuli.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp