Britanska ministrica Coffey građanima – Ako nema rajčice i paprike, jedite repu

Britanska ministrica Coffey građanima – Ako nema rajčice i paprike, jedite repu

Britanska ministrica za okoliš  23. veljače je postala predmet šala nakon što je predložila sunarodnjacima da jedu repu dok Vlada nestašica voća i povrća, napose rajčice i paprike, kojih nedostaje u Velikoj Britaniji.

Zbog nestašice trgovine ograničavaju prodaju voća i povrća kako bi bilo dostupno što većem broju kupaca. Nestašica je posljedica, kažu u udruženju trgovaca BRC-ju, loših vremenskih uvjeta na jugu Europe i u sjevernoj Africi. Ministrica za okoliš Therese Coffey rekla je u parlamentu da bi nestašica mogla potrajati još “dva do četiri tjedna”.

“Trgovački lanci i dalje uvoze previše proizvoda… Zapravo trebamo jesti više sezonskog voća i povrća i podupirati naše britanske poljodjelce”, reagirala je konzervativna zastupnica Selaine Saxby.

“Mnogi bi sada radije jeli repu nego razmišljali o salati i rajčici”, rekla je ministrica misleći na korjenasto povrće dostupno u Britaniji u ovo vrijeme godine. “No svjesna sam da potrošači žele imati izbor tijekom cijele godine”, dodala je.

Nakon mnogobrojnih reakcija glasnogovornik Downing Streeta rekao je da je ministrica htjela “podsjetiti na povrće koje raste u Velikoj Britaniji”. “No svatko na kraju odlučuje o tome koje će namirnice kupiti”, dodao je. Glasnogovornik je istaknuo da nestašica nije povezana s brexitom.

Ministrica je već bila oštro kritizirana kada je sugerirala Britancima kojima je hrana preskupa da rade više sati ili poboljšaju vlastite vještine kako bi dobili bolje plaćena radna mjesta, objavio je BBC.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp