Kina je predstavila plan u 12 točaka za rješavanje ukrajinske krize

Kina je predstavila plan u 12 točaka za rješavanje ukrajinske krize

Ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je dokument u 12 točaka u kojemu je detaljno navedeno stajalište o rješenju sukoba u Ukrajini, a najvažnija stavka je trenutni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod naslovom “Kinesko stajalište o političkom rješenju ukrajinske krize”, koji je objavljen na stranicama ministarstva, kineski vanjskopolitički resor navodi da će Kina nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

U prvoj točki navodi se potreba poštivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti svih država, te se ocjenjuje da su sve zemlje ravnopravne bez obzira na veličinu, snagu i bogatstvo. Također ukazuje na potrebu ravnopravne primjene međunarodnog prava bez primjene dvostrukih standarda.

U drugoj točki, Peking poziva na napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i naglašava važnost regionalne sigurnosti koja se ne može osigurati nauštrb širenja vojnih blokova. Također se ističe da je potrebno voditi računa o pravnim sigurnosnim interesima i brigama svih zemalja.

Treća točka podrazumijeva prekid svih borbenih djelovanja, a navodi se da u sukobima nikada nema pobjednika. Kina smatra da sve strane trebaju biti suzdržane, ne dolijevati ulje na vatru i ne dopustiti daljnju eskalaciju ukrajinske krize. Također se naglašava potreba ponovnog aktiviranja izravnog dijaloga između Moskve i Kijeva.

Četvrta točka posvećena je mirovnim pregovorima, a Kina smatra da su dijalog i pregovori jedini realan izlaz iz ukrajinske krize. Također je naglašena potreba stvaranja uvjeta za formiranje platforme za te pregovore.

Pod petom točkom, Peking navodi da je potrebno podržati sve mjere koje bi dovele do rješenja humanitarne krize, kao i da se ne dopusti politizacija humanitarnih pitanja.

U šestoj točki službeni Peking je izrazio podršku razmjeni vojnih zarobljenika između Moskve i Kijeva i ocijenio da sve zemlje trebaju doprinijeti stvaranju dobrih uvjeta da se taj proces provede.

Pod točkom sedam, Kina je izrazila potrebu da se zaustave svi oružani napadi na nuklearna postrojenja, uključujući nuklearne elektrane.

Osma točka ističe stav o nedopustivosti uporabe nuklearnog oružja ili oružja za masovno uništenje.

Deveta točka je poziv svim zemljama da provedu Sporazum o žitu, kao i da dodatno aktiviraju međunarodnu suradnju u cilju rješavanja globalne prehrambene krize.

U desetoj točki Peking navodi da se ne slaže s primjenom jednostranih sankcija u kontekstu ukrajinske krize, budući da takva ograničenja ne pridonose rješavanju krize, već samo produbljuju postojeće probleme.

Jedanaesta točka je poziv na osiguranje stabilnosti proizvodnje kao i potreba zaustavljanja politizacije svjetskog gospodarskog sustava.

I u posljednjoj, dvanaestoj točki, Kina navodi da je spremna pružiti svu potrebnu pomoć i igrati konstruktivnu ulogu u poslijeratnoj obnovi zone sukoba.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp