Predsjednik Macron putuje u Kinu – Peking treba izvršiti pritisak na Rusiju

Predsjednik Macron putuje u Kinu – Peking treba izvršiti pritisak na Rusiju

Predsjednik Emmanuel Macron danas 25. veljače je najavio da će posjetiti Kinu početkom mjeseca travnja i pozvao Peking da “pomogne izvršiti pritisak na Rusiju” da prekine rat u Ukrajini.

Govoreći dan nakon što je Kina pozvala na hitne mirovne pregovore objavljujući svoj plan za okončanje rata u Ukrajini, Macron je rekao da je mir jedino moguć ako se “ruska agresija zaustavi, snage povuku i teritorijalni suverenitet Ukrajine i njenog naroda bude poštovan”.

“Činjenica da se Kina angažira u mirovnim naporima je dobra stvar”, rekao je francuski čelnik, tražeći od Pekinga “da Rusiji ne isporučuje nikakvo oružje”.

Također je tražio pomoć Pekinga da “izvrši pritisak na Rusiju kako bi se osiguralo da nikad ne upotrijebi kemijsko ili nuklearno oružje i da zaustavi agresiju prije pregovora”.

Kineski plan u 12 točaka koji poziva na “političko rješenje” krize objavljen je nakon optužbe Zapada da Kina razmatra naoružavanje Rusije, tvrdnju koju je Peking odbacio kao lažnu.

Pripremljen na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, kineski prijedlog poziva sve strane da “podrže Rusiju i Ukrajinu u radu u istom smjeru i obnavljanju izravnog dijaloga što je prije moguće”.

Također jasno pokazuje kinesko protivljenje ne samo uporabi nuklearnog oružja već i prijetnji njegovog raspoređivanja, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će upotrijebiti atomski arsenal Moskve u sukobu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp