Za većinu Nijemaca slanje oružja u Ukrajinu je sudjelovanje u ratu

Za većinu Nijemaca slanje oružja u Ukrajinu je sudjelovanje u ratu

Većina njemačkih građana smatra da bi slanje njemačkog oružja u Ukrajinu značilo da njihova zemlja sudjeluje u ratu, pokazali su rezultati ankete.

Prema anketi koju je za njemačku agenciju dpa proveo Institut za ispitivanje javnog mnijenja YouGov 51 posto ispitanika slaže se s tom tvrdnjom, a 37 posto ne.

Međunarodni pravni stručnjaci se slažu da slanje oružja nekoj od sukobljenih strana ne čini državu koja šalje oružje sudionikom u ratu, neovisno o kojem je oružju riječ. Rusija ukrajinske zapadne saveznike ipak smatra sudionicima

Vlada kancelara Scholza je, otkako je počela ruska agresija na Ukrajinu prošle godine, odobrila slanje oružja i druge opreme u Ukrajinu u vrijednosti od otprilike 2.6 milijardi eura.

Ljudi u Njemačkoj su godinu dana nakon sukoba skeptični glede slanja oružja, a 40 posto ispitanika smatra da je dosad previše oružja poslano iz Njemačke u Ukrajinu.

Da je dosadašnja vojna podrška nedostatna smatra 22 posto ispitanika, a 23 posto drži da je upravo onakva kakva bi trebala biti.

Planiranoj pošiljci borbenih tenkova Leopard 2 protivi se 44 posto ljudi, a 41 posto je podržava. Njemačka Vlada do kraja ožujka želi poslati 18 ovih tenkova u ratno područje.

Prema nedavnim statističkim podacima koje je objavio Institut za svjetsko gospodarstvo (IfW) iz Kiela, Njemačka je po ukupnoj pomoći za Ukrajinu na četvrtom mjestu, iza Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Poljske.

Međutim, kada se gleda omjer vojne pomoći i gospodarskih rezultata, i manje su zemlje, naročito one u Istočnoj Europi, ispred Njemačke.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp