Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera Mi-8 u Ukrajinu

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera Mi-8 u Ukrajinu

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera Mi-8 (12 Mi-8 MTV i 2 Mi-8 T) u Ukrajinu. Kako je objavio izvor u subotnjim novinama, vozila su povučena iz Oružanih snaga RH i pripremaju se za prebacivanje na ukrajinsku stranu.

Kako navodi izvor, helikopteri su trenutno na obuci u helikopterskom tehničkom centru u Velikoj Gorici kraj Zagreba. Sa njih se skidaju identifikacijske oznake hrvatskih zrakoplova, mijenjaju stari dijelovi, dodaje ulje, napominje izvor.

Očekuje se da će helikopteri biti spremni za isporuku za 10 dana. Sedam helikoptera bit će djelomično rastavljeno i poslano kopnom, a još sedam helikoptera, koji su u najboljem tehničkom stanju, samostalno će odletjeti u Poljsku, odakle će biti poslani u Ukrajinu.

Nakon ustupanja 14 Mi-8, Hrvatska će imati samo 10 transportnih helikoptera Mi-171 i 4 helikoptera Black Hawk. Hrvatska Vlada stavila je pod oznaku tajnosti sve podatke o transferu pomoći Ukrajini, pa je nemoguće dobiti službenu potvrdu o transferu nove serije oružja Kijevu.

Prethodno je Zagreb ukrajinskoj strani poslao četiri serije naoružanja, a pretpostavlja se da se radi o 8000 jurišnih pušaka s patronama, 12 topova M-46 130 mm s granatama, napominje izvor.

Predstavnici hrvatske Vlade naveli su da je ukupni trošak pomoći Ukrajini iz Hrvatske premašio 160 milijuna eura. Prethodno je hrvatski Predsjednik Zoran Milanović odbio obučavati ukrajinske vojnike na teritoriju Republike Hrvatske, a također je isključio mogućnost slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

Prema Milanovićevim riječima, slanje njemačkih i američkih tenkova na Kijev samo će produžiti ovaj sukob i posljedično dovesti do Trećeg svjetskog rata, objavio je “The Rambler”.

Sjedinjene Američke Države odlučile su Ukrajini prebaciti 31 tenk Abrams. 

O svemu ovome naša javnost nije upoznata, radi se o operaciji u tajnosti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp