Republikanski senatori odbijaju potpisati sporazum koji daje SZO-u moć nad svim budućim pandemijama

Republikanski senatori odbijaju potpisati sporazum koji daje SZO-u moć nad svim budućim pandemijama

Dok se zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pripremaju okupiti u Švicarskoj sljedeći tjedan kako bi pregovarale o konačnim uvjetima sporazuma koji će WHO-u dati centraliziranu vlast nad američkom politikom u vezi s pandemijom (i svim ostalim zemljama članicama), republikanski senatori pokušavaju da napuste sporazum jer žele vratiti više ovlasti Kongresu da odobrava sporazume.

Nacrt sporazuma, koji bi bio “pravno obvezujući” za sve 194 zemlje članice, daje SZO-u ovlast da proglasi pandemiju i podređuje zemlje članice “središnjoj ulozi SZO-a kao vodećeg i koordinirajućeg tijela za međunarodni zdravstveni rad”, u područjima kao što su kao što su blokade, tretmani, lanci medicinske opskrbe, nadzor i “dezinformacije i lažne vijesti”, kada se proglasi pandemija.

Sedamnaest američkih senatora, predvođenih Ronom Johnsonom (R-Wis.), predstavilo je 15. veljače Sporazum o pripravnosti na pandemiju bez odobrenja Senata SZO-a, koji kaže da se sporazum o pandemiji mora smatrati ugovorom, koji zahtijeva odobrenje supervećine u Senatu, što je dva -trećine, odnosno 67 senatora. Zakon dolazi u trenutku kada se WHO priprema predstaviti ono što naziva “nultim nacrtom” sporazuma svim zemljama članicama 27. veljače, dogovoren uz pomoć američkog ministra zdravstva i ljudskih usluga Xaviera Becerre, kako bi se dogovorili o konačnim uvjetima.

Ostali sponzori zakona bili su Chuck Grassley (R-Iowa), Bill Hagerty (R-Tenn.), John Barrasso (R-Wyo.), Mike Lee (R-Utah), Marcia Blackburn (R-Tenn.), Rick Scott (R-Fla.), John Hoven (R-Florida), Marco Rubio (R-Flora), Ted Cruz (R-Teksas), Steve Daines (R-Mont.), Tom Tillis (R-N.C.) , Tom Cotton (R-Ark.), Mike Braun (R-Ind.), Tommi Tuberville (R-Ala.), Roger Marshall (R-Arka.) i Katie Britt (R-Ala.).

“WHO, zajedno s našim saveznim zdravstvenim agencijama, nije uspio u svom odgovoru na COVID-19”, rekao je senator Johnson. “Ovaj neuspjeh ne bi trebao biti nagrađen novim međunarodnim sporazumom koji bi povećao moć WHO-a nauštrb američkog suvereniteta.”

No neki sumnjaju da će zakon, čak i ako bude odobren, spriječiti stupanje na snagu sporazuma SZO-a kada ga predsjednik Joe Biden potpiše.

“Uz dužno poštovanje prema senatorima sponzorima, to neće uspjeti”, rekao je za Epoch Times Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Illinois. Razlog je, rekao je, to što je sporazum sa WHO-om sastavljen posebno kako bi se zaobišao proces odobravanja u Senatu, a Kongres bi umjesto toga trebao odmah uskratiti svoje godišnje doprinose WHO-u i izbaciti Sjedinjene Države iz organizacije.

Trenutačno su Sjedinjene Države najveći doprinositelj proračunu WHO-a sa 6,72 milijarde dolara, od čega je 1,25 milijardi dolara za “hitne zdravstvene situacije”. Zaklada Billa i Melinde Gates drugi je najveći donator WHO-a, pridonoseći 9 posto njezinog proračuna u 2021.; Kina je treća.

Hoće li Bidenu trebati odobrenje Senata za dogovor sa WHO-om?

Ostaje nejasno hoće li Bidenova administracija trebati odobrenje Senata da sporazum sa WHO-om stupi na snagu. U samom sporazumu stoji da će postati učinkovit i pravno obvezujući za države članice “privremeno”, čim bude potpisan i prije nego što ga bilo koje nacionalno zakonodavstvo odobri.

“Bidenova administracija može naznačiti da privremeno stavlja ovaj sporazum na snagu nakon što se sam sporazum potpiše”, rekao je Boyle. “Dakle, privremeno će stupiti na snagu ovdje u Sjedinjenim Državama dok Senat ne odluči hoće li dati svoj savjet i pristati na ugovor.” Osobno ne znam ni za jedan drugi američki sporazum koji predviđa njegovu privremenu primjenu dok američki Senat ne da svoj savjet i pristanak na sporazum”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp