Anketa pokazuje da Ron DeSantis ima veće šanse voditi republikance na sljedećim izborima od Trumpa

Anketa pokazuje da Ron DeSantis ima veće šanse voditi republikance na sljedećim izborima od Trumpa

Većina republikanaca u saveznoj državi Kaliforniji favorizira guvernera Floride Rona DeSantisa kao stranačkog kandidata u predsjedničkoj utrci 2024. godine, dok je bivši predsjednik Donald Trump na drugom mjestu.

Kao što su neki mediji istaknuli, birači GOP-a iz Golden Statea mogli bi igrati ključnu ulogu u određivanju tko će se natjecati za predsjednika tijekom republikanskih predsjedničkih izbora za godinu dana od sada.

Anketu je između 14. i 20. veljače proveo online Berkeley Institute for Government Studies (IGS), a u njoj je sudjelovalo 1755 registriranih republikanaca u Kaliforniji.

Oko 37 posto ispitanika reklo je da bi podržalo DeSantisa, dok je Trump dobio 29 posto. Drugi republikanski kandidati, uključujući bivšu američku izaslanicu u UN-u Nikki Haley i bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, mogli bi računati na podršku ne više od 7% birača GOP-a Kalifornije, pokazalo je ovo istraživanje.

Među fakultetski obrazovanim republikanskim glasačima u državi, omjer podrške koju DeSantis uživa u odnosu na Trumpa je više od dva prema jedan. DeSantis predvodi i podskupinu onih koji su 2020. glasali za Trumpa s 11 bodova.

“U njegovim redovima ima ozbiljnih prebjega”, primijetio je Mark Di Camillo, direktor IGS Poll-a, dodajući da su “ti glasači sada više povezani s DeSantisom nego s Trumpom”.

Očekuje se da će guverner Floride održati govor u Kaliforniji, u Reaganovoj predsjedničkoj knjižnici u Simi Valleyju, kao i na prikupljanju sredstava GOP okruga Orange 5. ožujka. Tada će također puno toga biti jasnije, jer će se moći pratiti reakcije njegovih podupiratelja uživo.

Los Angeles Times izvijestio je, pozivajući se na izvore upoznate s DeSantisovim planovima, da će se političar sastati s bogatim republikanskim donatorima. Prema spomenutim novinama, predsjednički predizbori GOP-a u Kaliforniji zakazani za ožujak 2024. godine mogli bi igrati ključnu ulogu u odlučivanju tko će pobijediti na stranačkoj nominaciji. Očekuje se da će Golden State imati najveće izaslanstvo na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2024. u Milwaukeeju, tvrdi se u članku.

Štoviše, Kalifornija je dom brojnim bogatim donatorima, istaknuo je Times. Centar za responzivnu politiku procijenio je da je doprinos države Trumpovoj kampanji 2020. iznosio više od 92 milijuna dolara.

Druga anketa, koju je ranije ovog mjeseca proveo Yahoo/YouGov, dala je slične rezultate, sugerirajući da Trump ima male šanse pobijediti DeSantisa, s tim da ovaj drugi vodi za četiri postotna boda.

Ankete pokazuju da je Trump izgubio značajan dio svoje baze nakon izbora u sredini mandata u studenom, na kojima su kandidati koje je podržavao bivši predsjednik prošli lošije od očekivanog.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp