Milijarder Elon Musk – Umjetna inteligencija može predstavljati rizik za ljude

Milijarder Elon Musk – Umjetna inteligencija može predstavljati rizik za ljude

“Umjetna inteligencija je nešto oko čega moramo biti prilično zabrinuti”, izjavio je milijarder Elon Musk okupljenima na World Goverment Summitu u Dubaiju. World Goverment Summit (Summit svjetske vlade) u Dubaiju održan je ovog mjeseca pod temom “Oblikovanje budućih vlada”.

Summit okuplja svjetske lidere, mišljenja, globalne stručnjake i donositelje odluka iz cijelog svijeta kako bi podijelili i doprinijeli razvoju alata, politika i modela koji su ključni u oblikovanju budućih Vlada.

Šefovi država, ministri i stotine donositelja odluka spustili su se u kompleks Madinat Jumeirah u Dubaiju kako bi raspravljali o budućnosti vlade, globalnom gospodarstvu i tome kako će tehnologija utjecati na naše živote.

Mohammed Al Gergawi, ministar kabineta i predsjedavajući Svjetskog vladinog samita, pozdravio je tisuće delegata na trodnevnom forumu. Među njima Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma; Ngozi Okonjo-Iweala, generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije; dva najviša svemirska dužnosnika UAE, šef misije na Mars Omran Sharaf i Sarah Al Amiri, predsjednica Svemirske agencije UAE; predsjednik Egipta Abdel Fattah El Sisi; direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva i mnogi drugi.

Milijarder i poduzetnik Elon Musk s dugo očekivanim pojavljivanjem na internetu zauzeo je središnje mjesto posljednjeg dana Svjetskog vladinog samita u Dubaiju.

Elon Musk je rekao da će vlade možda trebati zaustaviti umjetnu inteligenciju kako bi se omogućilo njezino sigurno reguliranje.

“Umjetna inteligencija je nešto oko čega moramo biti prilično zabrinuti”, izjavio je Elon Musk okupljenima.

ChatGPT (Optimiziranje jezičnih modela za dijalog) ilustrirao je ljudima koliko je umjetna inteligencija postala napredna. Bio je napredan neko vrijeme, samo nije imao korisničko sučelje koje je bilo dostupno većini ljudi. A postoje i mnogo naprednije verzije koje izlaze. Moramo regulirati sigurnost umjetne inteligencije, iskreno. Ako pomislite na bilo koju tehnologiju koja potencijalno predstavlja rizik za ljude – zrakoplove, automobile ili lijekove – imamo regulatorna tijela koja nadziru javnu sigurnost. I trebali bismo imati sličan nadzor za umjetnu inteligenciju – mislim da je zapravo veći rizik od automobila, aviona ili lijekova.

Ovo će možda morati malo usporiti AI, ali mislim da bi to moglo biti dobro”, rekao je Musk.

Također su ga pitali za njegova predviđanja za budućnost, a on se dotaknuo odlaska s fosilnih goriva: „Zbog ogromne industrijske baze trenutne ekonomije fosilnih goriva, čak i kad bi svi automobili u proizvodnji bili 100 posto električni, trebalo bi 20 godina da se zamijeni flota. Dakle, ovo je još uvijek nešto što je prilično postupno u najmanje 30-40 godina.”

Musk je savjetovao roditeljima da nadziru korištenje društvenih medija od strane svoje djece i da budu svjesni algoritama koji bi ih mogli programirati.

Sugerirao je da bi roditelji trebali obratiti pažnju na ono što njihova djeca gledaju i intervenirati ako se ne slažu sa sadržajem; “Mislim da vjerojatno treba nadzirati dječju upotrebu društvenih medija i biti oprezan da ih ne programira neki algoritam napisan u Silicijskoj dolini.”

Musk je doveo u pitanje trenutni obrazovni sustav, navodeći da neki satovi, poput napredne matematike, nisu korisni za većinu ljudi. Predložio je da umjesto poučavanja predmeta za koje je malo vjerojatno da će biti korisni u stvarnom životu, djecu treba poučavati kritičkom mišljenju u ranoj dobi kako bi im se pomoglo da razlikuju istinu od laži.

Izrazio je zabrinutost zbog prevelike suradnje između vlada, navodeći da bi to moglo dovesti do civilizacijskog rizika. Pojasnio je da ne zagovara rat, ali da bi previše jedinstva moglo uzrokovati kolaps cijelog sustava: “Ako bude jedna civilizacija, onda se cijela stvar može srušiti.”

Izvor: narod.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp