Što će biti s 2,69 milijuna doza cjepiva protiv Covida? Spalit ćemo više od 50 milijuna dolara

Što će biti s 2,69 milijuna doza cjepiva protiv Covida? Spalit ćemo više od 50 milijuna dolara

Hrvatska će do siječnja 2024. godine uništiti, ako ne iskoristi, a iskoristiti po svoj prilici neće, više od 2,69 milijuna doza raznog cjepiva protiv COVID-a, ukupne vrijednosti od 50,3 do 63,5 milijuna američkih dolara (ovisno o tome po kojoj se cijeni cjepivo kupovalo).

Naime, cijepljenje protiv COVID-a odavno je zamrlo i malo tko se odlučuje na cijepljenje, osim onih koji baš moraju. Tako se na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dnevno cijepi između dvoje i sedam ljudi, a slična je situacija širom Hrvatske. Cijepljenje ide na kapaljku, a za to vrijeme cjepivo uskladišteno u centralnom skladištu u Zagrebu stari, prolazi mu rok trajanja i stavlja se u otpis.

Kako bismo dobili točne podatke o kolikim se količinama cjepiva radi, nazvali smo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji nam nije bio u mogućnosti dati željene podatke jer je bio službeno odsutan, ali uputio nas je na Tomislava Vulića s HZJZ-a, koji je zadužen za skladištenje cjepiva i njegovu distribuciju.

U ovom trenutku je u centralnom skladištu uskladišteno oko 1,1 milijun doza Modernina cjepiva, oko 864 tisuće Johnsonova cjepiva i oko 727 tisuća cjepiva Pfizer. Također postoje još neke manje količine cjepiva koje se nalaze po županijskim nastavnim zavodima za javno zdravstvo – kazuje nam Vulić.

Iako je cijepljenje protiv COVID-a u velikoj mjeri stalo, nastavni zavodi diljem Hrvatske i dalje naručuju cjepiva.

Istina, međutim te količine koje oni naručuju su minorne u odnosu na ono stanje kakvo je bilo prije. Uistinu je pao interes ljudi za cijepljenje – kaže Vulić.

Cjepiva se neće uništiti u isto vrijeme, nego kad mu istekne rok valjanosti.

Tako ćemo manje količine Johnsona morati uništiti, ako se ne iskoriste, do kraja srpnja ove godine, a veće količine do kraja ove godine. Kada je u pitanju Moderna, njihove doze cjepiva traju do srpnja, kolovoza i rujna ove godine, a velikoj količini Pfizera rok trajanja je do siječnja 2024. godine – govori Vulić.

Zanimalo nas je kako se cjepivo uništava.

Kada imamo potrebu za takvim poslom, poziva se tvrtka koja se time bavi, no to radimo kada se nakupi veća količina cjepiva i tada se to cjepivo prevozi u Austriju jer mi nemamo spalionicu. Do sada smo uništili ukupno nešto manje od milijun doza cjepiva, a idući tjedan imamo ponovno akciju – zaključuje Tomislav Vulić.

Budući da nam Vulić nije znao reći kolika je vrijednost tih cjepiva, sami smo se potrudili i došli do brojki.

Dakle, Pfizerova jedna doza cjepiva košta 19,5 američkih dolara, a kako je na skladištu 727 tisuća doza tog cjepiva, ukupna vrijednost je 14,17 milijuna dolara. Cjepiva Moderne na skladištu ima 1,1 milijun doza, a njegova cijena po dozi, po dostupnim informacijama, varirala je od 25 do 37 dolara. Ako uzmemo u obzir jeftiniju varijantu, vrijednost Moderninih 1,1 milijun doza je 27,5 milijuna dolara, a po skupljoj varijanti je 40,7 milijuna dolara. Na kraju, cjepiva Johnson ima oko 864 tisuće doza, a njegova cijena po dozi je 10 dolara, što daje vrijednost tog uskladištenog cjepiva od 8,64 milijuna dolara. 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp