Tehnologija je samo alat, o nama ovisi u čijim rukama 

Tehnologija je samo alat, o nama ovisi u čijim rukama 

U tijeku je četvrta industrijska revolucija! Tehnologija u zadnjih 20 godina napreduje divovskim koracima na svim područjima života. Tehnologija nam služi da bi nam olakšala živote i odrađivala zadatke koji su nama prezahtjevni ili čak i nemogući. Mada uvijek naglašavamo da je čovjek najveća vrijednost i da je ljudski život primarna vrijednost, moramo istaknuti vrlo značajnu ulogu tehnologije.Razvoj čovječanstva je u mnogome vezan za tehnologiju. Tehnologijom se mogu izliječiti bolesti, oporaviti zemlja, nahraniti čovječanstvo, smanjiti zagađenje i onečišćenje, prestati eksploatirati zemlju i, što je najbitnije, ljude. Tehnologija nam omogućava izravnu komunikaciju, direktnu demokraciju, samoupravu, transparentnost i kontrolu nad javnim resursima. Omogućava nam brzo kretanje po zemlji, zraku, a uskoro i u svemiru.


Tehnologija može imati napredne algoritme za učenje i prepoznavanje, ona nikada ne može postati svjesna niti može donositi odluke izvan okvira programskog koda. Strah koji se izražava o tome da će UI preuzeti kontrolu je neopravdan.

Tehnologija je uvijek neutralna i ona radi ono za što je programirana da radi, a čovjek je taj koji je koristi u pozitivne ili negativne svrhe.

Opravdani strah od tehnologije može postojati, ako njome raspolažu i upravljaju privatne interesne skupine čija svrha je isključivo porobljavanje, kontrola i moć. Tada se tehnologija može pretvoriti u oružje za dominaciju, pokoravanje, diktaturu. Nažalost, u ovom trenutku stvari idu u tom smjeru.


Mogućnost ujedinjenja čovječanstva značajno je porasla zadnjih 20 godina zbog izuzetne povezanosti ljudi i informacija, sada dostupnih u obimu kao nikada prije. Potrebno je iskoristiti ovaj trenutak u vremenu kojeg nam tehnologija omogućava.


Ujedinjenjem u Kreativno društvo sva tehnologija dolazi u ruke čovječanstva, a to je jamstvo da će se ona koristiti u dobre svrhe. Ratna tehnologija se gasi, a na tržište izlazi zdravstvena tehnologija, besplatna energija, nove internetske tehnologije. Nove nano tehnologije koje će dovesti čovječanstvo na do sada nikad viđeni stupanj razvoja, u kojem niti nebo nije granica…

Tehnologija je alat, iskoristimo je na najbolji način, jer to je njezina svrha.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp