Povodom 100-te godišnjice rođenja prof.dr.sc. Josipa Sudara (28. II. 1923. Brušane – Zagreb, 23. VIII. 2004. godine)

Povodom 100-te godišnjice rođenja prof.dr.sc. Josipa Sudara (28. II. 1923. Brušane – Zagreb, 23. VIII. 2004. godine)

Danas obilježavamo 100.-tu obljetnicu rođenja najvećeg hrvatskog komunikologa svih vremena, prof.dr.sc. Josipa Sudara.
Profesor Josip  Sudar rođen je 28.veljače 1923.godine u Brušanima kod Gospića, mjestu koje je ušlo u povijest zbog Velebitskog ustanka (1932.godine).

Rođen je na isti dan, kada je preminuo Otac Domovine Ante Starčević, također Ličanin.
Naš dragi Joža stigao je u Zagreb još kao dijete.

Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu.

Preživio je kao student prevrat 1945.godine, iako mu nije bilo nimalo lako (prezimenjak i rođak mu je bio pukovnik Oružanih snaga NDH, Franjo Sudar).

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1949., a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1976.godine.
Bio je redatelj crtanih filmova (1950–52.godine ), voditelj propagandne službe u Fotokemici (1954–67.godine), savjetnik i zamjenik direktora Vjesnikove agencije za marketing (1967–72.godine ).
Od 1972. godine viši je predavač na Visokoj školi za vanjsku trgovinu, odnosno Fakultetu za vanjsku trgovinu, od 1976. izvanredni profesor, a od 1980–89. godine redoviti profesor Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu.

Bio je stalni suradnik i suutemeljitelj našeg časopisa Zvono (od 2001. do 2004. godine (kasnije Epoha) od prvog broja 2001.godine do odlaska u vječnost u kolovozu 2004.godine.
Moj tast Marko- Ivan Pekica, koji je bio njegov vjerni učenik i nasljednik, posvetio mu je knjigu, kojoj je bio izdavač i glavni urednik – Josip Sudar, Iz Jožine torbe i izvan nje, Zagreb, 2003. godine.
Također je gostovao kao profesor na Ekonomskom fakultetu na Jožinoj Katedri te je u svojim sjećanjima zabilježio – “Radeći na knjizi Iz Jožine torbe i izvan nje, mog dragog prijatelja profesora Josipa Sudara (1923. – 2004. godine), Joža me je (upoznavši me malo više izbliza), opisao sljedećim riječima: „Stari, znaš kaj, lepo te prosim da svoja znanja i iskustva obavezno preneseš i pokloniš mladim ljudima koji se danas – sutra žele baviti marketingom, odnosno komunikacijom i PR-om.
Nekaj bum ti rekel, ja sam znal da uz stvaralački talenat koji ti je Bog dal, imaš tako veliko znanje iz svakog segmenta naše struke, ali da toliko znaš i da imaš tako iskustvo, to ipak nisam znal.
Moji su studenti za vrijeme tvojih predavanja bili oduševljeni kako sadržajom tvojih tema, tako i načinom kojim si predaval. Molim te, obećaj mi da ne buš pozabil na ovo kaj sam ti sada rekel, jer to kaj buš im ti povedal i dal, tega ni u nastavnim programima na našim fakultetima.
Tvoja međunarodna iskustva su ogromna.”

 

Profesor Sudar je zastupljen i u knjizi intervjua s hrvatskim i svjetskim znanstvenicima na temu globalizacije, glavne urednice portala Epoha,  Elije Pekice Pagon (Na Diogenovu putu, Zagreb, 2010. godine, 1147 stranica) u razgovoru pod naslovom “Pola stoljeća u službi marketinga”.

Bilo bi lijepo kada bi, našem najvećem komunikologu svih vremena, Prof.dr.sc. Josipu Sudaru, Grad Zagreb dao ulicu ili mali trg.
To je dragi gospon Joža, svakako zaslužio.
Počivao u miru Božjem.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp