Politika zelene zabrane se nastavlja: Zabrana sustava grijanja na plin i ulje već 2024. godine?

Politika zelene zabrane se nastavlja: Zabrana sustava grijanja na plin i ulje već 2024. godine?

Green ban stranka ponovno štrajka, ili barem pokušava. Ministar njemačke zelene ekonomije Habeck sada želi zabraniti grijanje na plin i ulje već od 2024. FDP najavljuje otpor planovima. Ova bi zabrana mogla biti vrlo skupa za mnoge potrošače, ali zelene fanatike ne zanima financijska sposobnost građana: oni žele progurati svoj nerealni plan – ako treba i poslovičnom polugom.

Koalicija je zapravo prije godinu dana odlučila da od 1. siječnja 2024. svaki novopostavljeni sustav grijanja treba raditi na 65 posto obnovljive energije. Ali sada, prema medijskim izvješćima, nacrt zakona Ministarstva gospodarstva trebao bi naznačiti da ugradnja sustava grijanja na ulje i plin više neće biti toplinsku dizalicu, daljinsko grijanje ili kotao na biomasu, jer bi novi sustavi grijanja tada morali proizvoditi toplinu iz “najmanje 65 posto obnovljivih izvora energije”. To znači da bi sustavi grijanja na čisto ulje i plin bili zabranjeni. Samo u slučaju pokvarenih grijača trebala bi postojati iznimka, koja vlasniku daje tri godine za promjenu. Grijači koji su već ugrađeni smiju raditi još samo 30 godina. Opća zabrana rada sustava grijanja na fosilna goriva planira se od 2045. godine. Osim toga, novi sustavi grijanja od 2025. godine trebali bi biti opremljeni takozvanim pametnim brojilom kako bi se mogla očitavati izdaleka. Na taj način država može pratiti ponašanje građana pri grijanju (i po potrebi ga jednostavno smanjiti); stoga predstavljaju daljnji korak prema potpunom nadzoru i kontroli.

Koalicijski partner FDP najavio je otpor planovima. Oštre kritike stigle su, primjerice, od glavnog tajnika FDP-a Bijana Djir-Saraija. Za t-online je objasnio : “Potez gospodina Habecka je potpuna besmislica. Infrastruktura plinskog grijanja može se koristiti na klimatski neutralan način. Umjesto toga, g. Habeck čini sve kako bi osigurao da najamnine i troškovi izgradnje nastave vrtoglavo rasti. Ovo nije razumna energetska politika, već tvrdoglava ideologija. ”Naglasio je da će FDP to znati spriječiti te je pozvao Habecka da “konačno zastupa interese zemlje umjesto da vodi zelenašku stranačku politiku”.Glasnogovornik FDP-a za stambenu politiku, Daniel Föst, također je izrazio negodovanje: „Nacrt zakona o energiji u zgradarstvu daleko nadilazi dogovore koalicije. FDP neće pristati na takav nacrt.” Iako građevinski sektor mora postati prijateljski nastrojen prema klimi, to ne ide “preko noći i ne pomoću pajsera”, kaže Föst.

Odbijanje je stiglo i iz Unije, šef parlamentarne skupine Friedrich Merz potvrdio je da je suštinski protiv propisa o zabrani. Umjesto toga, trebali bi postojati poticaji za prebacivanje sustava grijanja na klimatski prihvatljive sustave izgaranja u privatnim kućanstvima. U smjeru Zelenih, rekao je: “Ova se stranka vraća u svoj stari obrazac konstantne želje da se ljudima na pokroviteljski način objasni što mogu, a što ne mogu učiniti.” Za voditelja regionalne skupine CSU-a Alexandera Dobrindta, planovi su pogrešan pristup i “tipično zelena politika zabrane”.

Kritike su stigle i iz udruge vlasnika Haus & Grund. “Ovo je zakon iz zelenog svijeta bajke”, rekao je predsjednik Kai Warnecke. Požalio se da je, primjerice, potpuno nejasno otkud sve toplina i pozvao kancelara Scholza da intervenira.

Jedina nada građanima je da FDP pokvari Habeckove planove. Nažalost, stranka se često pokazala kao promašaj. Nerealne zabrane Zelenih mogle bi rezultirati značajnim troškovima za vlasnike kuća (a potom i iznajmljivače). Primjerice, hvaljena dizalica topline u neobnovljenoj starogradnji može silno povećati troškove grijanja (a i pogoršati Zelenima inače tako važnu klimatsku ravnotežu). Dizalica topline stoga ima prednosti samo u renoviranoj kući s odgovarajućim sustavom grijanja. No, upitna je i pouzdanost ove vrste grijanja jer bi savezna vlada željela mrežnim operaterima dati mogućnost da racioniraju električnu energiju za dizalice topline, budući da mreža uopće nije projektirana za ovo dodatno opterećenje i postoji opasnost od preopterećenja. Trebaju li se, prema mišljenju Zelenih, njemački građani jednostavno naviknuti na hladnoću?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp