Potapanje HEP-a

Potapanje HEP-a

Zašto Vlada nije subvencionirala ograničenje cijena plina građanima izravno iz državnog proračuna, nego je tu razliku u cijeni prevalila na HEP? Njemačka je tako napravila.

Zašto onda baš na HEP? Zato što se time htjelo ostvariti dva cilja: 1) smanjiti strah građana od podivljalog rasta cijena plina i time mjesečnih računa te tako zaraditi političke bodove i 2) dovesti HEP u poziciju gubitaša koji može biti tada pogodan za privatizaciju dobro poznatim modelom “traženja strateškog partnera”.

U 2021.godini HEP je ostvario neto dobit od milijardu kuna, a u prvoj polovici 2022. godine situacija se dramatično okrenula, pa je samo u prvom polugodištu ostvario gubitak 1,1 milijardu kuna. Pošto izvještaj za 2022. godinu nije još objavljen, vjerojatno će biti između 2 i 2,5 milijardi kuna. A tada će se otvoriti ključna pitanja o tme kako riješiti gubitke i spasiti HEP.

Oko HEP-a već godinama kruže “lešinari” nastojeći zgrabiti tu još jedinu preostalu zlatnu koku i sigurno će kopati i rukama i nogama da “spašavaju” HEP od gubitaka i “propasti”. Taj gubitak Vlada može pokriti na dva načina i u oba ćemo ceh platiti mi građani. Prvi je da od prikupljenog novca od narodnih obveznica pokrije gubitak, a drugi je da povećaju cijenu struje. Ovaj drugi scenarij nije realan jer se HDZ priprema za izbore. Vjerojatnije će to biti kombinacija osrednjeg rasta cijena struje i pokrivanje gubitaka iz proračuna.

Podosta toga bi trebalo razjasniti javnosti u vezi HEP-a; od toga zašto je uvezao struje u 2021. godini preko 3,5 milijardi kuna? Zašto nije na vrijeme krenuo u izgradnju obnovljivih izvora električne energije i time smanjivao uvoznu ovisnost? Kako i od koga se kupuje struja i po kojim cijenama? Koliki je obujam političkog klijentelizma itd.

Da je HEP na vrijeme krenuo s investicijama u obnovljive izvore struje, uvoz od oko 40% godišnjih potreba bi se smanjio na 10% ili skoro nestao. Time bi umjesto gubitaka bile velike dobiti i mogao bi sam podnijeti subvencioniranje poput ovoga u slučaju plin. To su prava pitanja oko HEP-a.

HEP je previše važna firma da bi se utjecaj na upravljanje prepustio u toj mjeri osuđenoj kriminalnoj organizaciji. Subvencioniranje cijena plina ne smije postati razlogom njegove moguće privatizacije, a to je realna opasnost ove pomahnitale Vlade.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp