Seizmolog koji je predvidio razorni potres u Turskoj izdao je još jedno neugodno upozorenje

Seizmolog koji je predvidio razorni potres u Turskoj izdao je još jedno neugodno upozorenje

Nizozemski seizmolog Frank Hoogerbeets, koji je stekao međunarodnu slavu nakon što je prošlog mjeseca predvidio razorne potrese u Turskoj i Siriji, rekao je da bi svijet sljedećih dana mogao pogoditi još jedan veliki potres.

Hoogerbeets, koji svoje prognoze radi na temelju kretanja nebeskih tijela, objavio je u ponedjeljak video na YouTubeu upozoravajući da će “prvi tjedan ožujka biti izuzetno kritičan”.

“Konvergencija kritične planetarne geometrije oko 2. i 5. ožujka može rezultirati velikom do vrlo velikom seizmičkom aktivnošću, moguće čak i megapotresnim potresom oko 3. i 4. ožujka i/ili 6. i 7. ožujka”, stoji u opisu isječka.

U samom videu seizmolog je tvrdio da bi jačina navodnog nadolazećeg potresa “mogla biti veća od 8 stupnjeva po Richteru”.

Pogođeno područje moglo bi se protezati tisućama kilometara, od poluotoka Kamčatke i Kurilskih otoka na ruskom Dalekom istoku, pa sve do Filipina i Indonezije, rekao je Hugerbets.

“Ne pretjerujem. Ne pokušavam stvoriti strah. Ovo je upozorenje”, inzistira znanstvenik koji radi u Geometrijskom pregledu Sunčevog sustava (SSGEOS).

Voditelj kamčatskog odjela za geofizička istraživanja Ruske akademije znanosti, Danila Chebrov, doveo je u pitanje Hugerbetsova predviđanja i opisao ga kao “amatera”. Veza između kretanja planeta u Sunčevom sustavu i seizmičke aktivnosti na Zemlji “prilično je slaba i problematično ju je koristiti kao glavni prognostički alat”, objasnio je Chebrov.

Hoogerbeets je 3. veljače objavio tweet u kojem je pisalo: “Prije ili kasnije u ovoj regiji (južna središnja Turska, Jordan, Sirija, Libanon) dogodit će se potres magnitude 7,5.”

Tri dana kasnije, potres magnitude 7,8 pogodio je Tursku i Siriju. Katastrofa je uzrokovala smrt više od 50.000 ljudi, a snažni naknadni potresi u regiji traju i danas.

Nizozemski seizmolog Hoogerbeets godinama je davao predviđanja koja se nisu obistinila. Komentirajući njegov rad ranije ovog mjeseca, Susan Huff iz Američkog geološkog instituta inzistirala je na tome da niti jedan znanstvenik “nikada nije predvidio veliki potres”. Hough je za NPR rekao da je izravna prognoza za potrese u Turskoj i Siriji bila samo slučajnost. “Zaustavljeno jeisat koji je točan dva puta dnevno, u biti,” rekla je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp