Vrijeme je da se pripremimo: SZO je sve bliže dobijanju dozvole za globalni nadzor i kontrolu stanovništva

Vrijeme je da se pripremimo: SZO je sve bliže dobijanju dozvole za globalni nadzor i kontrolu stanovništva

Prošlog je tjedna radna skupina WHO-a pregledala predložene izmjene međunarodnog zakona koje bi omogućile globalnoj zdravstvenoj agenciji i njezinim državama članicama da prošire i koordiniraju nadzor u vremenima “međunarodnog zdravstvenog rizika”.

Ovi predloženi amandmani dodali bi nekoliko novih odredbi o nadzoru Međunarodnim zdravstvenim propisima (2005.) — međunarodnom zakonu koji diktira neke aspekte odgovora na hitne zdravstvene situacije za 196 zemalja.

Promjene su u izradi od siječnja 2022. i neprestano napreduju kroz proceduru donošenja pravila SZO-a. Kako su napredovali, predloženo je više izmjena i dopuna, au sadašnjem obliku ove predložene izmjene i dopune daju SZO dodatne ovlasti u raznim područjima (link) uključujući neka povezana s nadzorom.

Trenutačno IHR sadrži neke odredbe koje zahtijevaju od država članica da izgrade svoje vlastite sustave nadzora i dostave informacije WHO-u, ali ove predložene izmjene dodaju više odredbi o nadzoru.

Prema ovim predloženim izmjenama i dopunama, WHO će “popuniti kritične praznine u kapacitetima nadzora” u državama članicama koje ne mogu ispuniti “ključne zahtjeve SZO-a za otkrivanje bolesti, nadzor i odgovor na hitne zdravstvene situacije”.

Državama članicama WHO-a također je rečeno da izgrade “mreže suradničkog nadzora za brzo otkrivanje javnozdravstvenih događaja” i uspostave “zdravstvene informacijske sustave” koji sintetiziraju podatke iz različitih izvora (uključujući izvore “temeljene na populaciji”) i prate “pokrivenost imunizacijom”.

Nadalje, ovi predloženi amandmani na IHR imaju za cilj “ojačati središnju ulogu nacionalnih zdravstvenih tijela u upravljanju i koordinaciji s političkim, međusektorskim, međuresornim i višerazinskim tijelima za pravovremeni i koordinirani nadzor i odgovor” u skladu s ” međunarodni zdravstveni rizik”.

Jedan od predloženih amandmana također kaže da kada WHO izdaje privremene preporuke tijekom određenih vrsta “potencijalnih ili stvarnih” zdravstvenih hitnih situacija, one trebaju uključivati ​​nadzor.

SZO procjenjuje da će ovi predloženi amandmani na IHR biti finalizirani do svibnja 2024. Sljedeći sastanak na kojem će se raspravljati o ovim predloženim amandmanima počinje 17. travnja i završava 20. travnja.

Ne samo da ove izmjene i dopune IHR-a predlažu nove ovlasti SZO-a za nadzor, već također potiču još jedan oblik tehnologije nadzora—globalne putovnice za cjepiva.

Dok se zalaže za veće ovlasti nadzora kroz ove predložene izmjene i dopune IHR-a, WHO također nastoji proširiti svoje ovlasti nadzora kroz međunarodni sporazum o pandemiji.

Osim toga, koristi oba alata za ciljanje sadržaja za koje smatra da su “dezinformacije”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp