Ponovno kreće teror: U Kini su sada prijavljena prva dva slučaja ptičje gripe kod ljudi

Ponovno kreće teror: U Kini su sada prijavljena prva dva slučaja ptičje gripe kod ljudi

Kina je prijavila dva slučaja ptičje gripe s čovjeka na čovjeka, jer raste zabrinutost da bi se virus mogao proširiti na ljude i izazvati pandemiju.

Prema BNO Newsu, 53-godišnja žena iz provincije Jiangsu u istočnoj Kini prošlog je mjeseca bila pozitivna na soj H5N1 koji je desetkovao svjetsku populaciju ptica.

U međuvremenu, kineski zdravstveni dužnosnici rekli su da je 49-godišnji muškarac iz južne kineske pokrajine Guangdong bio pozitivan na H5N6 nakon kontakta sa živim pticama.

Ljudi o kojima je riječ žive udaljeni više od 800 milja.

Mail Online izvještava da je zabrinutost zbog mogućeg širenja virusa porasla posljednjih tjedana nakon što je kambodžanska djevojčica umrla od virusa, a njezin otac bio pozitivan na testu. Znanstvenici na terenu rekli su da je soj kojim su zaraženi imao mutacije koje su ga učinile boljim u zarazi ljudi.

Ništa ne ukazuje na to da su dva slučaja u Kini povezana ili da se bilo koji soj ptičje gripe prenosio s osobe na osobu.

Dužnosnici su također potvrdili da su slučajevi u Kambodži uzrokovani ptičjom gripom, koja potječe od peradi i ne prenosi se s osobe na osobu.

Osim toga, slučajevi u Kambodži bili su uzrokovani H5N1 kladom 2.3.2.1c, starijim sojem endemičnim za divlje ptice i perad u toj zemlji.

Žena iz Kine počela je osjećati simptome nakon što je 31. siječnja pojela piletinu i bila je pozitivna na H5N1 negdje u veljači.

Njezin trenutni status nije poznat i malo je informacija objavljeno.

Genetičko sekvenciranje u Kini otkrilo je da je slučaj uzrokovan H5N1 kladom 2.3.4.4b – sojem ptičje gripe koji trenutno uništava populacije ptica diljem svijeta i zarazio je mnoge ptice i sisavce od 2021. godine.

Clade je daljnja podjela influence unutar sojeva.

U međuvremenu, muškarac u kineskoj provinciji Guangdong bio je pozitivan na H5N6.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp