Bivši Predsjednik Trump zahtijeva da Kina obešteti cijeli svijet zbog širenja COVID-19

Bivši Predsjednik Trump zahtijeva da Kina obešteti cijeli svijet zbog širenja COVID-19

Bivši američki Predsjednik Donald Trump objavio je da je bio u pravu u svojim prvim tvrdnjama da je Covid-19 izašao iz kineskog laboratorija, naglasivši da se Peking mora iskupiti ostatku svijeta za “oslobađanje” virusa i “dopuštanje” njegovog širenja globalno.

Osvrćući se na izjave američkog Ministarstva energetike (DOE) i FBI-a da je virus najvjerojatnije procurio iz kineskog Instituta za virologiju u Wuhanu, Trump je rekao da su činjenice sada svima jasne. On je osudio kinesku vladu, pišući u Daily Mailu u subotu 4. ožujka da su  “laži i obmane ubile svaku šansu da se ova smrtonosna globalna katastrofa zaustavi na svom putu”.

Međutim, ni DOE ni FBI nisu pružili nikakve dokaze za svoja otkrića. Kineski dužnosnici odgovorili su optužujući administraciju predsjednika Joea Bidena da politizira traženje porijekla Covida-19 i pokušava ocrniti Kinu neutemeljenim tvrdnjama.

Trump je rekao da bi Kina trebala biti financijski pogođena pandemijom, koja je uzrokovala procijenjenu štetu od 50 trilijuna dolara. Virus se okrivljuje za gotovo 6,9 milijuna smrti diljem svijeta, uključujući 1,1 milijun u SAD-u.

“Dodajte tome vjerojatnost da je virus došao iz kineskog vladinog laboratorija, a možda su ga čak proizveli znanstvenici kineske vlade, i jasno je da se nacijama svijeta duguje više od velike isprike; duguju im naknadu za hodanje”, napisao je Predsjednik Trump.

Trump je rekao da je Biden bio “nevjerojatno blag prema Kini – možda zato što je njegova obitelj primila milijune dolara od entiteta povezanih s kineskom Komunističkom partijom”. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp