Ako je nedavno odobrenje drugih insekata kao hrane u EU prvenstveno izazvalo zgražanje građana, u Njemačkoj su prvi poduzetnici koji u svojim proizvodima iskušavaju sreću sa cvrčcima i kompanijom: Sladoledarnica u Baden-Württembergu to sada nudi “Roštilj sladoled”. Osim brašna od kućnih cvrčaka, kao preljev koriste se osušeni kukci čiji okus tada treba ublažiti ekstraktima meda, vanilije i kolačića.
Nova uredba EU-a nedavno je dopustila korištenje više insekata u hrani. Vlasnik slastičarnice u Baden-Württembergu sada je uspio ostvariti ideju: odnedavno u svojoj slastičarnici nudi sladoled s roštilja.
Sladoledarnica u Rottenburgu u okrugu Tübingen poznata je po neobičnim sladolednim kreacijama, tamo se već nudio sladoled s gorgonzolom ili jetrenom kobasicom, pa čak i s listićima pravog zlata. Sada je tu sladoled s cvrčkovim brašnom i preljevom od suhih smeđih kukaca. Vlasnik slastičarne tvrdi da je mjesecima eksperimentirao s brašnom za cvrčke: za svoju kreaciju koristi izuzetno fino mljeveno brašno. Okus cvrčaka zatim je ublažen ekstraktima divljeg meda, vanilije i kolačića, prema izvješćima.
Reakcije kupaca očito su vrlo različite – mnogi su zgroženi, drugi znatiželjni. Ima li sladoled od insekata budućnost, ostaje za vidjeti. Tijekom medijske pompe koju su alternativni mediji digli oko kontroverznih “jestivih kukaca”, brojne su se pekare osjećale prisiljenima uvjeravati svoje kupce da se u njihovim proizvodima ne koriste kukci. Za to su dobili puno ohrabrenja – više od deset tisuća lajkova nije neuobičajeno među takvim prilozima na društvenim mrežama. Za mnoge ljude konačno je dosegnuta granica tolerancije s planom za insekte.
Od 24. siječnja kućni cvrčci – smrznuti, sušeni ili u prahu – dopušteni su za preradu u hranu u skladu sa zakonima EU. To se odnosi i na žitnu plijesan. U 2021. EU je već odobrio migratorne skakavce i crve brašnare. Stoga se može pretpostaviti da će se u budućnosti sve više hrane miješati s repelentom za insekte. Oni ne moraju biti vidljivo označeni: morate pročitati popis sastojaka kako biste vidjeli sadrže li kućne cvrčke ili žitne plijesni. Treba samo istaknuti da proizvodi mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba alergičnih na rakove i proizvode od njih, kao i na grinje iz kućne prašine.
Razlog zašto se jede sve više insekata je taj što se smatraju dobrim izvorom proteina. Postoji mnogo neodgovorenih pitanja o mogućim zdravstvenim rizicima jedenja insekata kojima se ljudi, čini se, nerado bave. Uostalom, jestivi kukci trebali bi ublažiti nadolazeću prehrambenu krizu i dovesti do smanjenja emisije CO2. Zapravo, nada u veći profit mogla bi dovesti do povećane upotrebe insekata u hrani, jer je uzgoj insekata jednostavan i jeftin – životinje se lako mogu hraniti otpadom (i inače rado jedu jedna drugu). Da bi ovaj projekt koji promovira WEF bio uspješan i da bi uzgoj “jestivih insekata” doista postao masovna pojava, svoju ulogu morali bi dati i građani: Njihovo prihvaćanje na kraju će odlučiti hoće li proizvodi poput “Grillen-Eis” imati šanse na tržištu ili će ostati samo zafrkancija za ljude s visokom tolerancijom gađenja.