Egipatski arheolozi ostali zaprepašteni otkrićem: Otvorena su mnoga pitanja

Egipatski arheolozi ostali zaprepašteni otkrićem: Otvorena su mnoga pitanja

U blizini jednog od najbolje očuvanih staroegipatskih hramova na jugu Egipta, arheolozi su došli do zanimljivih otkrića. Jedna od njih uključuje statuu u obliku sfinge, za koju se sumnja da je slavni rimski car.

Na 55 km od Luxora u Egiptu nalazi se hram u Denderi. Jedan od najpoznatijih i najočuvanijih staroegipatskih hramova koji je nekada bio posvećen Hator, božici koja je prema nekim analizama bila štovana još od prapovijesti.

Ujedno, to se poklapa i sa saznanjima do kojih su arheolozi došli proučavajući hram koji potječe iz Ptolemejskog razdoblja, ali je izgrađen na ostacima starijih građevina – najvjerojatnije iz Starog kraljevstva.

Egipatsko ministarstvo antikviteta sada je objavilo da je u njegovoj blizini iskopan kip nalik na sfingu, kao i ostaci svetišta. Ono što je posebno zanimljivo u vezi kipa koji izgleda kao da se smije jest da je najvjerojatnije napravljen po uzoru na rimskog cara Klaudija – za kojeg se zna da je proširio svoju vladavinu na sjeverne dijelove Afrike između 41. i 54. godine.

Osim toga, kraj njega je otkrivena kamena ploča s natpisima demotskim i hijeroglifskim pismom iz rimskog doba. Uz natpisnu ploču, u svetištu je bila i platforma na kojoj je stajao blatni zdenac za krštenje iz bizantskog razdoblja, što upućuje na njegovu dulju upotrebu.

Za sada se čekaju rezultati analize natpisa na ploči koji će reći nešto više o nalazima, uz napomenu da je kip znatno manji od Velike sfinge koja se nalazi u Gizi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp