Otkriven šokantan plan američkog zapovjedništva za specijalne operacije: obmanjivanje javnosti s Deepfake-om

Otkriven šokantan plan američkog zapovjedništva za specijalne operacije: obmanjivanje javnosti s Deepfake-om

Zapovjedništvo specijalnih operacija SAD-a, odgovorno za neke od najtajnovitijih operacija u SAD-u, priprema se za provođenje internetske propagande i kampanja online prijevare koristeći tzv. deepfake, odnosno lažne video snimke, pokazali su dokumenti kojima je pristupio istraživački portal “Intersept”.

“Specijalne snage bi koristile lažne snimke za generiranje poruka i utjecaj na operacije putem društvenih mreža”, stoji u dokumentu.

U planu je i hakiranje uređaja spojenih na internet za prisluškivanje kako bi se procijenila osjetljivost stranog stanovništva na propagandu.

Dok američka vlada službeno upozorava na rizik od širenja dezinformacija putem deepfakeova i radi na stvaranju alata za suzbijanje širenja laži, dokument Zapovjedništva za specijalne operacije primjer je bez presedana kako vlada planira koristiti vrlo kontroverznu tehnologiju, piše “The Intercept “.

Provede li se navedeni plan, korištenje lažnih videa i medija za širenje propagande i kampanja obilježit će novo poglavlje u informacijskom i psihološkom ratovanju s fokusom na korištenje umjetne inteligencije.

Prema spomenutom planu, Zapovjedništvo specijalnih operacija trebalo bi uz pomoć treće strane razviti tehnologiju potrebnu za generiranje dipfakeova.

“Kada je riječ o dezinformacijama, Pentagon se ne bi trebao boriti protiv vatre vatrom”, rekao je Chris Meserol, voditelj Inicijative za umjetnu inteligenciju i nove tehnologije Instituta Brookings.

“U vrijeme kada je digitalna propaganda u globalnom porastu, SAD bi trebao učiniti sve što može kako bi ojačao demokraciju izgradnjom podrške zajedničkim idejama istine i stvarnosti. Dipfake radi suprotno. Dovodeći u sumnju vjerodostojnost svih sadržaja i informacija, bilo stvarnih ili sintetičkih, u konačnici se potkopavaju temelji same demokracije.”

Što deepfake može učiniti?

Alat “dipfake” nametnuo se kao najveći izazov u borbi protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama.

S ovim alatom svatko ispred kamere može izgledati kao tko god želi. Dipfake jednostavno skenira vaše lice i uspoređuje karakteristike s osobom čije lice želite da se pojavi umjesto vašeg.

Najveća upotreba deepfakea je izvlačenje izjava političara iz konteksta. Mediji diljem svijeta vrlo često znaju nasjesti na takve lažne snimke ili fotografije, koje prvo postanu viralne na društvenim mrežama.

Tvorci ovih snimki toliko su vješti i vješti da točno i precizno montiraju glas kako bi zvučao baš kao osoba koja je meta zlostavljanja. Tehnologija je dosegla toliku razinu da program može imitirati bilo čiji glas u samo nekoliko sekundi.
Oponašanjem glasa takav se sadržaj čini još stvarnijim, pa je ljudima lakše povjerovati u njega.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp