Prosvjedi i neredi u Gruziji se nastavljaju

Prosvjedi i neredi u Gruziji se nastavljaju

U središtu glavnog grada Gruzije, Tbilisija, održava se veliki prosvjed, građani prosvjeduju protiv usvajanja zakona o stranim agentima. Prosvjednici su okružili parlament i sukobili se s policijom.

Aktivisti su se poslijepodne počeli okupljati na središnjoj aveniji, a glavna akcija započela je u 19:00 (16:00 CET).

Nose zastave Europske unije i Gruzije, kao i plakate na kojima piše da Gruzija bira Europsku uniju, a ne Rusiju. Prosvjednici smatraju da je nacrt zakona o stranim agentima analogan zakonu koji je na snazi ​​u Rusiji.

U prosvjedima sudjeluju oporbenjaci, predstavnici nevladinih organizacija, glumci, pisci, TV voditelji, studenti i obični građani. Brigade patrolne policije smještene su oko parlamenta kako bi osigurale red.

Nakon okupljanja, demonstranti su opkolili zgradu i vrata parlamenta kako bi spriječili zastupnike da uđu na sutrašnju plenarnu sjednicu. Sukobili su se s policijom na koju su gađali petardama i molotovljevim koktelima.

Pripadnici specijalnih snaga stacioniranih u dvorištu gruzijskog parlamenta u Tbilisiju upotrijebili su suzavac i vodu kako bi otjerali prosvjednike od vrata parlamenta, objavila je gruzijska televizija.
“Situacija je napeta. “Već ima povrijeđenih”, javila je TV “Pirveli”.

Nakon toga policija je potisnula prosvjednike s avenije Rustaveli u središtu grada.

Ljudi su u panici bježali susjednim ulicama, vrijeđajući vlasti. U prostoru Sabora nalaze se dežurne ekipe koje pružaju prvu pomoć unesrećenima. Aktivisti jedni drugima pomažu u nošenju s učincima suzavca ispiranjem očiju fiziološkom otopinom i davanjem vode.

Gruzijska policija objavila je da je privedeno ukupno 76 prosvjednika.

Kako je priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje, prosvjednici koji su izašli na prosvjed imali su sa sobom elektrošokere, palice, kamenje, raznu pirotehniku, boje i razne predmete koji su zakonom zabranjeni i namijenjeni nasilničkom ponašanju, a koje policija uzeo.

Ova akcija najveća je u posljednje vrijeme u Tbilisiju.

U Tbilisiju su u utorak ujutro počeli prosvjedi protiv sinoć usvojenog zakona o stranim agentima. Dok vladajući podržavaju dokument, oporba smatra da je nacrt zakona “ruska verzija” i da zemlju udaljava od Europe. Prema dokumentu “O transparentnosti stranog utjecaja”, u Gruziji se planira stvoriti registar nevladinih organizacija i medija koji primaju sredstva od stranih država. Zastupnici vladajuće stranke “Gruzijski san”, koja predstavlja parlamentarnu većinu, najavili su da podržavaju prijedlog zakona te da će, ako predsjednik stavi veto na dokument, ipak pokušati “progurati” zakon.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp