Nizozemski farmeri okupirali Den Haag i traže hitnu obustavu zelene agende

Nizozemski farmeri okupirali Den Haag i traže hitnu obustavu zelene agende

Tisuće farmera prosvjedovale su danas u parku u Haagu protiv planova nizozemske vlade da smanji emisije nitrata, dok su klimatski aktivisti iz grupe Extinction Rebellion, koja se protivi državnoj potpori industriji fosilnih goriva, probili policijske kordone kako bi blokirali glavnu cestu u nizozemski glavni grad.

Poljoprivrednici su rano jutros odvezli traktore u Haag unatoč zabrani teških vozila uvedenoj uoči prosvjeda protiv vladinog plana za smanjenje emisija nitrata, a neki pozivaju Nizozemsku da napusti Europsku uniju.

Dok je Amsterdam službeni glavni grad Nizozemske, Haag je njen administrativni glavni grad, gdje se nalaze izvršna i zakonodavna vlast, kao i najviši sud u kraljevstvu.

Lokalne vlasti uvele su izvanredno stanje u gradu, a vlasti su stacionirale vojne kamione u blizini raskrižja kako bi spriječile traktore da uđu u centar.

Prosvjedi su najavljeni nekoliko dana uoči pokrajinskih izbora, kada će se neizravno birati i gornji dom nacionalnog parlamenta. Izbori u srijedu mogli bi utjecati na prijedloge za smanjenje upotrebe nitrata, vođene diktatima Europske unije, i vjerojatno će teško pogoditi poljoprivrednike ili ih potpuno izbaciti iz posla.

Poljoprivrednici također prosvjeduju protiv vladine politike o dječjim doplatcima i tretmanu stanovnika sjeverne pokrajine Groningen čiji su domovi oštećeni u potresima izazvanim desetljećima vađenja prirodnog plina.

Policija u Haagu priopćila je da je zaustavila skupinu traktora u blizini grada i uputila poljoprivrednike da autobusom krenu na prosvjed.

Bijes koji je prijedlog smanjenja upotrebe nitrata izazvao u Nizozemskoj proširio se i na druge europske zemlje, uz raširenu percepciju da tu politiku vodi Europska unija.

Prije nešto više od tjedan dana poljoprivrednici su stotine traktora dovezli u srce glavnog grada Belgije, Bruxellesa, koji također služi kao glavno sjedište moći EU-a.

Nizozemska vlada objavila je da se emisije nitrata iz stoke, transporta i industrije moraju drastično smanjiti u blizini područja koja su dio mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje koja se proteže diljem Europske unije.

Vladajuća koalicija želi smanjiti emisije zagađivača, uglavnom nitrata, za 50 posto u cijeloj zemlji do 2030. Ministri su prijedlog nazvali “neizbježnom tranzicijom” čiji je cilj poboljšanje kvalitete zraka, zemlje i vode i upozorili da bi to značilo “ne može svatko poljoprivrednici da nastave svoj posao”.

“Meso žele zamijeniti insektima. Žele zabraniti automobile. Slobodu nadziru queer kodovi. Farme koje su postojale generacijama sada se moraju zatvoriti. To neće proći”, rekao je za Breitbart Tom Vandendrische, zastupnik u Europskom parlamentu iz belgijske stranke Vlaams Belang.

Dok nizozemski poljoprivrednici prosvjeduju, klimatski aktivisti zahtijevaju ukidanje vladine potpore tvrtkama za fosilna goriva.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp