Parlament u Ugandi usvojio zakon: Svatko tko se identificirao kao pripadnik LGBTQ, ide u zatvor

Parlament u Ugandi usvojio zakon: Svatko tko se identificirao kao pripadnik LGBTQ, ide u zatvor

Parlament Ugande u četvrtak je usvojio zakon koji bi kriminalizirao identifikaciju kao LGBTQ, a zastupnici kažu da trenutna zabrana istospolnih veza ne ide dovoljno daleko.

Anti-LGBTQ osjećaji duboko su ukorijenjeni u visoko konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj naciji, s istospolnim vezama kažnjivim do doživotne robije.

Više od 30 afričkih zemalja zabranjuje istospolne veze, ali zakon Ugande, ako bude usvojen, čini se da će biti prvi koji će kriminalizirati identificiranje kao lezbijke, homoseksualci, biseksualci, transrodni i queer (LGBTQ), prema Human Rights Watchu.

Predloženi zakon Ugande predstavljen je kao prijedlog zakona privatnog zakonodavca i ima za cilj omogućiti zemlji da se bori protiv “prijetnji tradicionalnoj, heteroseksualnoj obitelji”, navodi se u kopiji koju je Reuters imao na uvid.

Kazne bi bile do 10 godina zatvora za svakoga tko se “identificira kao lezbijka, gay, transrodna osoba, queer ili bilo koji drugi seksualni ili rodni identitet koji je u suprotnosti s binarnim kategorijama muškarca i žene”.

Također se kriminalizira “promicanje” homoseksualizma te “poticanje” i “zavjera” za stupanje u istospolne veze.

Zakon je na neki način sličan zakonu donesenom 2013. koji je pooštrio neke kazne i kriminalizirao lezbijstvo.
Izazvao je široku međunarodnu osudu prije nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Nakon što je novi zakon pročitan u parlamentu, predsjednica Anita Among poslala ga je odboru na razmatranje i javnu raspravu prije nego što se vrati u Dom na raspravu i glasovanje.

Među članovima parlamenta postoje pozivi da odbace zastrašivanje, pozivajući se na prijetnje nekih zapadnih zemalja da će nametnuti zabrane putovanja onima koji su uključeni u zakon.

Ta plašila da ‘nećete u Ameriku’, što je Amerika? – Rekla je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp