Predsjednik Zelenski o umiješanosti Ukrajine u napade na Sjeverni tok – To je smiješno

Predsjednik Zelenski o umiješanosti Ukrajine u napade na Sjeverni tok – To je smiješno

Ukrajina nije umiješana u napade na plinovode Sjeverni tok, izjavio je jučer 10. ožujka ukrajinski Predsjednik Volodimir Zelenski. “To je smiješno, da budem iskren”, kazao je Zelenski novinarima nakon nedavnih izvješća u medijima koja su povezala eksplozije na plinovodima s proukrajinskim skupinama.

“Informacije o navodnoj povezanosti Kijeva s napadima na Sjeverni tok se šire kako bi se usporila zapadna pomoć Ukrajini. Mislim da je vrlo opasno da neki neovisni mediji, koje sam uvijek tretirao s velikim poštovanjem, poduzimaju takve korake. Mislim da je to pogrešno, to samo ide na ruku Rusiji”, izjavio je Predsjednik Zelenski, a prenosi ukrajinski list Suspilne. 

 New York Times objavio da je sabotažu plinovoda Sjeverni tok izvela proukrajinska skupina, sličnu priču je objavio i njemački medij ARD, koji je ovu temu istraživao u suradnji s još nekoliko njemačkih medija, uključujući i tjednik Die Zeit. 

ARD je izvijestio da su njemački istražitelji – istragu vodi njemačko Državno odvjetništvo – uspjeli identificirati brod koji je navodno korišten za tajnu operaciju sabotaže plinovoda. Navodno je riječ o jahti koju je unajmila tvrtka sa sjedištem u Poljskoj, koja je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca.  

Prema istrazi, tajnu operaciju na moru izveo je tim od šest ljudi – pet muškaraca i jedna žena. Grupa se sastojala od kapetana, liječnice, dva ronilaca i dva ronilačka pomoćnika koji su transportirali eksploziv na mjesto zločina i tamo ga postavili. Nacionalnost počinitelja i dalje je nejasna, a istražitelji misle da su koristili profesionalno krivotvorene putovnice za koje se tvrdi da su služile i za unajmljivanje broda. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp