Rimokatolička crkva u Njemačkoj – Treba prihvatiti i ljude koji nisu heteroseksualni

Rimokatolička crkva u Njemačkoj – Treba prihvatiti i ljude koji nisu heteroseksualni

Sinodalna skupština je u subotu 11. ožujka na raspravi o reformi Katoličke crkve u Njemačkoj velikom većinom usvojila dokument o rodnoj raznolikosti u kojem piše da bi Crkva trebala prihvatiti i ljude koji nisu heteroseksualni. Od 197 prisutnih članova sinode, 170 je glasalo za dokument, osam je bilo protiv, a 19 suzdržanih.

Sinodalnu skupštinu čine nadbiskupi, biskupi, pomoćni biskupi te katolički laici. Skandali poput svećeničkog seksualnog zlostavljanja maloljetnika i pokušaji Crkve da zaštiti svoj ugled uzdrmali su povjerenje brojnih katolika u njihove vjerske institucije.

Za reformu Crkve posebno se zalažu žene i istospolne zajednice koje traže da im se priznaju manjinska prava te da se Crkva otvori ženama i dozvoli im da predvode liturgijska slavlja. Dosad je to u pravilu bilo dopušteno samo zaređenim klericima.

I dok su neki biskupi kritički govorili o “rodnoj ideologiji”, ostali su rekli da o tome uče. U raspravi se većina složila da bi se nebinarne, transrodne i interseksualne osobe trebale u Crkvi osjećati dobrodošlo i prihvaćeno.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp