Sastanak Predsjednika Bidena i Ursule Von der Leyen – Ujedinjeniji smo nego ikad

Sastanak Predsjednika Bidena i Ursule Von der Leyen – Ujedinjeniji smo nego ikad

Predsjednik Joe Biden i Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer, 10. ožujka,  su objavili napredak u rješavanju transatlantskog trgovinskog spora i potvrdili predanost potpori Ukrajine protiv Rusije.

Dvoje vođa su nakon razgovora u Bijeloj kući najavili da će početi pregovori o tome da se proizvođačima iz Europske unije omogući pristup njihovih ključnih sirovina američkom tržištu u sklopu Bidenovog programa za poticanje industrija bez štetnog utjecaja na klimu, što predstavlja ograničen, ali konkretan potez.

Obvezali su se također na opće usklađivanje jer se i američko i europsko gospodarstvo okreću prema električnim vozilima i drugim zelenim sektorima. Von der Leyen je tijekom prošle godine blisko surađivala s Bidenom na zajedničkom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu. Biden je Von der Leyen rekao da savez za potporu Ukrajini označava novo razdoblje.

U zajedničkoj izjavi poručili su da je ruski predsjednik Vladimir Putin “mislio da će nas podijeliti, a ipak smo ujedinjeniji nego ikada te stojimo zajedno u našoj čvrstoj podršci za Ukrajinu koliko god bude potrebno”.

Napetosti rastu u Europi zbog Bidenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA), kojim vlada želi subvencionirati američku proizvodnju tehnologija bez štetnog utjecaja na klimu.

Europska unija, zbog straha da bi subvencije za dobra proizvedena u Americi mogle naškoditi energetskom i automobilskom sektoru u Europi, donosi vlastiti niz poticaja, poput Industrijskog plana za zeleni plan, kako bi unaprijedila rastući sektor.

Zajednička izjava dala je naznake da su Biden i Von der Leyen postigli napredak dogovorom o početku pregovora o izuzeću za europske proizvođače koji žele izvoziti minerale ključne za proizvodnju baterija za električna vozila.

“Danas smo se složili da ćemo poraditi na ključnim sirovinama dobivenima ili obrađenima u Europskoj uniji i da ćemo im dati pristup američkom tržištu kao da su izvorno s američkog tržišta. Poradit ćemo na sporazumu”, izjavila je Ursula Von der Leyen novinarima nakon susreta s Bidenom. Druga teška tema američko-europskih razgovora bio je odgovor na sve čvršću vanjsku i trgovinsku politiku Kine.

Bijela kuća je rekla da su izazovi koje predstavlja Kina činili značajan dio razgovora. Washington od europskih država traži da zauzmu čvršći stav prema Pekingu, ne samo u diplomatskom nego i u gospodarskom smislu.

EU nije sklona raskolu s Kinom, zbog čega su transatlantski partneri pomalo razjedinjeni glede daljnjih koraka.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp