Fauci za CNN o porijeklu virusa – republikanci tvrde da je virus procurio iz laboratorija u Wuhanu

Fauci za CNN o porijeklu virusa – republikanci tvrde da je virus procurio iz laboratorija u Wuhanu

Dr. Anthony Fauci pridružio se Jimu Acosti sa CNN-a kako bi razgovarali o stajalištu da je virus Covid-19 nastao kao posljedica rada u kineskom laboratoriju, odnosno da je procurio iz laboratorija, a ne da je prešao sa životinje na čovjeka. Po njemu, s obzirom da ne postoje dokazi o porijeklu virusa, treba prikupiti sve činjenice, iako je on skloniji misliti da je virus prešao sa životinje na čovjeka. Anthony Fauci je za vrijeme intervjua bio vrlo oprezan, trudeći se djelovati smireno.

Tijekom svog mandata od 1984. do 2022., Fauci se uhvatio u koštac s teškim problemima povezanim sa zdravstvenim krizama od HIV-a/AIDS-a do ptičje gripe i ebole. Veteran imunolog bio je savjetnik sedam američkih predsjednika, počevši od republikanca Ronalda Reagana, i iza njega je više od 50 godina javne službe.

U petak je Zastupnički dom jednoglasno izglasao deklasificiranje informacija američkih obavještajnih službi o podrijetlu COVID-a-19, što je sveobuhvatni prikaz dvostranačke podrške blizu treće godišnjice početka smrtonosne pandemije.

Rasprava u Domu bila je kratka i konkretna: Amerikanci imaju pitanja o tome kako je smrtonosni virus započeo i što se može učiniti da se spriječe buduće epidemije.

“Američka javnost zaslužuje odgovore na svaki aspekt pandemije COVID-19”, rekao je zastupnik Michael Turner, R-Ohio, predsjednik obavještajnog odbora Predstavničkog doma.

To uključuje, rekao je, “kako je ovaj virus stvoren i, konkretno, je li bio prirodna pojava ili rezultat laboratorijskog događaja.”

Pod vodstvom republikanaca, usredotočenost na podrijetlo virusa dolazi nakon što je Zastupnički dom pokrenuo saslušanje odabranog odbora ranije ovog tjedna u kojem se raspravlja o teorijama o tome kako je pandemija započela.

Republikanci u Zastupničkom domu koriste svoju novu većinu kako bi istražili sve aspekte pandemije, uključujući njezino podrijetlo, kao i, kako kažu, pokušaje dužnosnika da prikriju činjenicu da je virus procurio iz laboratorija u Wuhanu.

U veljači su republikanci poslali pisma Fauciju, direktorici Nacionalne obavještajne službe Avril Haynes, ministru zdravstva Xavieru Becheri i drugima u sklopu svojih istražnih napora.

Pisma ne zahtijevaju suradnju primatelja. No u objavi izvješća republikanskog osoblja u prosincu, zastupnik Brad Wenstrup iz Ohia, predsjednik pododbora za virus, rekao je da će zastupnici izdati sudske pozive ako potencijalni svjedoci ne budu surađivali.

Republikanci su optužili Faucija da je lagao Kongresu kada je u svibnju zanijekao da je Nacionalni institut za zdravlje financirao istraživanje “povećanja funkcije” – praksu jačanja virusa u laboratoriju radi proučavanja njegovog potencijalnog utjecaja u stvarnom svijetu – u virusološkom laboratoriju u Wuhanu.

Izvor: CNN

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp