Iz UN-a poručuju: Borba protiv klimatskih promjena je borba koja nas ‘definira’

Volker Turk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, nazvao je borbu protiv klimatskih promjena “borbom koja definira našu generaciju”.

U globalnom ažuriranju problema ljudskih prava u više od 40 zemalja od 7. ožujka, Turk je istaknuo središnju ulogu klimatskih promjena, okrivljujući globalno zatopljenje za sve probleme povezane s vremenom.

Moramo “poništiti lažna klimatska rješenja”, rekao je Turk. “Osuđujem pokušaje industrije fosilnih goriva u globalnim pregovorima o klimi i drugdje da ukalja svoj ugled i izbaci iz tračnica naš cilj dekarbonizacije.”

Turk je nadalje pozvao čelnike “svake zemlje” da osiguraju “pristup javnosti informacijama o rizicima za okoliš i vladinim politikama”, kao i “zaštitu za one koji izražavaju zabrinutost zbog zločina protiv okoliša ili politika koje dovode do štete”.

Posebno su pogubni oni koji “probijaju” klimatske prosvjede ili dizajniraju zakone “koji nepravedno ograničavaju aktivnosti koje privlače pozornost javnosti na klimatske štete”, rekao je, kao i “dopuštajući da napadi na aktiviste prođu nekažnjeno”.

To su “taktike koje štete svim državama i svim ljudima”. I njih treba hitno riješiti”, rekao je.

U usmenom obilasku nekih od regija koje su najviše pogođene klimatskim promjenama, Turk je rekao da Somalija “trenutačno pati od povijesne suše, koja ima bolan učinak na živote i prava milijuna ljudi”, te da je situacija pogoršano umiješanošću Al-Shabaaba – islamske terorističke skupine, “koja cilja na izvore vode i infrastrukturu kako bi kaznila zajednice za koje se smatra da podupiru vladu”.


U regiji Sahel, “degradacija tla povezana s klimatskim promjenama i smanjenje proizvodnje hrane” imali su “duboki utjecaj” na prihode, zdravlje, konkurenciju resursa, sukobe i raseljavanje, ustvrdio je.

Utjecaj porasta temperature na stanovnike Sahela “bit će trajan i razoran”, dodao je.

“Irak također trpi veliku štetu od klimatskih promjena, s skokovito rastućim temperaturama, manje padalina i više pješčanih oluja”, rekao je Turk, a “7 milijuna Iračana je u opasnosti da neće moći zadovoljiti svoje potrebe za vodom u bliskoj budućnosti.”

“Također sam zabrinut zbog sve manjeg prostora za slobodno izražavanje u zemlji”, rekao je.

Visoki povjerenik također je izrazio potporu klimatskim akcijama u pacifičkim otočnim državama poput Vanuatua, koja traži mišljenje “Međunarodnog suda pravde o obvezama država da zaštite prava sadašnjih i budućih generacija od štetnih učinaka klime promijeniti”.

“Financiranje klimatskih promjena trebalo bi doprijeti do onih koji su najranjiviji i mora uključivati ​​snažne mjere zaštite ljudskih prava”, inzistirao je.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp