Hoće li ovo biti zadnja dodjela Oskara na kojoj će se koristiti rodne zamjenice „muško – žensko“ (glumac – glumica)?

Hoće li ovo biti zadnja dodjela Oskara na kojoj će se koristiti rodne zamjenice „muško – žensko“ (glumac – glumica)?

Potencijalni potez izazvao je raspravu na društvenim mrežama, a mnogi su izrazili zabrinutost da bi to moglo umanjiti važnost nagrada ili da bi se moglo smatrati podilaženjem probuđenim LGBTQ aktivistima.

Akademija filmske umjetnosti i znanosti navodno razmatra ukidanje kategorija najboljeg glumca i glumice na dodjeli Oscara i njihovu zamjenu s rodno neutralnom kategorijom.

Prema izvješću u Daily Mailu, ovaj potez ima za cilj umiriti probuđene aktiviste, koji tvrde da su kategorije zastarjele i da više nemaju svrhu.

Uredništvo Los Angeles Timesa bilo je glasno o potrebi uklanjanja rodnih kategorija za glumce, nazivajući ih “zastarjelom kategorizacijom”.

Publikacija je također primijetila da su se mnogi nebinarni izvođači, poput Emme Corrin, zalagali za nerodne kategorije koje bi prepoznale one koji se ne identificiraju samo kao muškarci ili žene.

  1. dodjela Oscara, koja bi se trebala održati 2024., godinama je bila na meti probuđenih aktivista.

U rujnu 2020. Akademija filmske umjetnosti i znanosti objavila je da će filmovi morati zadovoljiti standarde “zastupljenosti” među ekipom ili u prilikama za obuku i napredovanje u vezi s razvojem i objavljivanjem filma.

Film nije mogao biti nominiran ako nije zadovoljio najmanje dva od četiri standarda, koji uključuju prikaz na ekranu, vodstvo i voditelje odjela te pristup industriji i mogućnosti.

Daily Mail je izvijestio:

Izvori iz Akademije kažu da ne žele biti na krivoj strani ‘važnih rasprava o zastupljenosti i inkluzivnosti’ u industriji — osobito ne nakon štetnog skandala ‘Oscars tako bijeli’.

Još nisu stigli proučiti redove, koji su uglavnom stari, bijelci i muškarci, ali mogu očekivati ​​pobunu iz te četvrtine. Oskari za najboljeg glumca i glumicu dodjeljuju se od početka dodjele 1929. godine. I najbolji glumac Emil Jannings i najbolja glumica Janet Gaynor osvojili su više od jedne uloge te godine, a to je bila prva i jedina godina u kojoj su glumci dobili Oskara za više od jedne izvedbe.


Nekoliko drugih dodjela nagrada, uključujući Grammyje, MTV Movie & TV Awards i Independent Spirit Awards, već je zamijenilo svoje rodno određene kategorije nagrada s nagradama za najboljeg izvođača. Potencijalni potez izazvao je raspravu na društvenim mrežama, a mnogi su izrazili zabrinutost da bi to moglo umanjiti važnost nagrada ili da bi se moglo smatrati podilaženjem probuđenim aktivistima.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp