Justin Trudeau najavljuje novo milijunsko ulaganje u cenzuru i uništenje neovisnih medija

Kanadski premijer Justin Trudeau imenovao je “Neovisnog posebnog izvjestitelja” koji će imati zadatak cenzurirati neovisne medije na internetu.

Trudeau je rekao da će 5,5 milijuna dolara biti uloženo u “izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva za borbu protiv dezinformacija” i upozorio da “dezinformacije koje se često generiraju u inozemstvu mogu biti stvarna prijetnja našim izborima, a to je prijetnja s kojom se federalna vlada ne može sama boriti. ”

Objava je došla usred izvješća da je vlada ignorirala upozorenja CSIS-a o vezama kandidata s Komunističkom partijom Kine.

Trudeau je rekao da vlada štiti vrijednosti “slobode, otvorenosti i dijaloga”, ističući da ne poštuju sve vlade te vrijednosti. Napomenuo je da je strano uplitanje imalo utjecaja na izbore 2016. u SAD-u i u Francuskoj 2017. godine.

“Danas se svi politički čelnici slažu da ishodi izbora 2019. i 2021. nisu bili pod utjecajem stranog uplitanja”, rekao je Trudeau, “ali čak i ako to nije promijenilo rezultate nijednog od naših izbora, svaki pokušaj uplitanja bilo kojeg stranog aktera je zabrinjavajući i ozbiljan”, rekao je, dodajući da se pokušaji miješanja u izbore “razvijaju, uključujući uspon tehnologije i društvenih medija”.

Premijer je rekao da su “neki snažno tvrdili da je javna istraga neophodan sljedeći korak. Neki drugi ukazali su na nedostatke i izazove javne istrage.

“Zato ćemo zatražiti od neovisnog posebnog izvjestitelja kao jednu od prvih zadaća njihova mandata da Vladi daju preporuku o tome što bi trebalo biti primjereno, bilo da se radi o istrazi ili sudskom preispitivanju i što opseg tog posla može biti i mi ćemo se pridržavati njihove preporuke.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp