21-godišnji polumaratonac kolabirao nakon ulaska u cilj i potom preminuo

21-godišnji polumaratonac kolabirao nakon ulaska u cilj i potom preminuo

U nedjelju, 12. ožujka, u španjolskoj pokrajini Alicante održan je 50. Elche polumaraton. No razloga za slavlje zapravo nije bilo. Trčanje je rezultiralo jednom smrću i dvije hospitalizacije zbog problema sa srcem. Preminuli je imao samo 21 godinu: srušio se iza cilja i pretrpio srčani udar. Medicinsko osoblje na licu mjesta nije ga moglo spasiti.

Uz već ljetne temperature, na 50. polumaratonu u Elcheu definitivno je vladala pučka fešta. To se promijenilo kada se 21-godišnji trkač iznenada srušio nakon prelaska ciljne linije. Mladić je doživio srčani zastoj; Oko 40 minuta spasioci su ga pokušavali vratiti u život. No ni kasniji transport u bolnicu nije ga mogao spasiti. 21-godišnjak po imenu Fernando Ayala Collado smatran je perspektivnim sportašem. Gradsko vijeće u utorak ujutro održalo mu je minutu šutnje u spomen. Prema riječima gradonačelnika Elchea, obavit će se obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Collado nije bio jedini koji je u nedjelju imao problema sa srcem. Još dvoje sportaša moralo je biti hospitalizirano – jedan je imao srčanu aritmiju, a drugi je doživio srčani udar. Treći sportaš morao je biti intubiran u klinici.

Na polumaratonu je sudjelovalo ukupno 3200 sportaša. Prošle je godine, među ostalim, užas i zgražanje izazvala smrt 32-godišnjaka na polumaratonu u Brooklynu, u kojem je sudjelovalo 22.000 trkača: navodno je to prvi smrtni slučaj na ovoj utrci od 2014. godine. Studija iz 2019. koja je ispitivala smrtnost na maratonima (ne polumaratonima!) procijenila je samo jednu smrt na 149 968 sudionika. Što mislite kako su se te brojke promijenile nakon “pandemije” i masovnog cijepljenja?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp