Još dva hitna medicinska slučaja usred leta: kopiloti spriječili katastrofe

Još dva hitna medicinska slučaja usred leta: kopiloti spriječili katastrofe

Dok zrakoplovni prijevoznici diljem svijeta inzistiraju na tome da ubuduće na letovima mogu bez kopilota zbog nedostatka pilota, sve je više izvješća o hitnim medicinskim slučajevima u kokpitu. 11. ožujka zrakoplov iz Gvatemale morao je biti preusmjeren jer pilot iznenada nije mogao djelovati. Jučer, u ponedjeljak, još jedan zrakoplov morao se vratiti u zračnu luku Milan-Malpensa zbog hitne medicinske pomoći pilota. Koliko je sigurno letjeti?

Manjak kvalificiranih radnika također utječe na zračni promet: izravna i neizravna obvezna cijepljenja od strane zrakoplovnih kompanija, kao i propisi o karanteni, koji su teško bili kompatibilni s bilo kojim rasporedom dužnosti, učinili su ostalo. Iz ekonomske perspektive, stoga nije iznenađujuće da se diljem svijeta postavljaju zahtjevi za ublažavanjem standarda i propisa kako bi se omogućilo posadama u kokpitu sa samo jednim pilotom – ali u velikoj mjeri iz perspektive sigurnosti leta.

Svatko tko traži izvješća o hitnim medicinskim slučajevima u zračnom prometu pronaći će ono što traži gotovo svaki dan. Nedavno smo izvijestili o tragičnoj smrti pilota koji je preminuo od srčanog udara neposredno prije sljedećeg leta.

Dana 11. ožujka, let United Airlinesa iz Gvatemale za Houston morao je biti preusmjeren zbog zdravstvenih problema, priznao je glasnogovornik zrakoplovne kompanije. Prema dokumentu koji je procurio u medij, to je pogodilo pilota: patio je od bolova u prsima i nije ga se moglo pomaknuti sa sjedala; kopilot je na kraju morao sletjeti. Nakon slijetanja pilot je prebačen u bolnicu. U međuvremenu je zrakoplovni prijevoznik imao izravnu obavezu cijepljenja.

Dana 13. ožujka , Emiratesov let 205 letio je iz milanske zračne luke Malpensa prema Sjedinjenim Državama kada je pilot iznenada patio od neodređenih zdravstvenih problema. Simptomi su bili toliko jaki da je donesena odluka vratiti se. Nakon sat i pol sletjeli su natrag u polaznu zračnu luku, gdje je pilotu pružena liječnička pomoć.

U oba slučaja, kopilot je bio spreman uskočiti i sigurno vratiti posadu i putnike na tlo. Ali što će se dogoditi ako u budućnosti budu dopušteni letovi sa samo jednim pilotom? Sumnje u sigurnost letova nakon masovnog cijepljenja protiv Covida sve su veće – ali službena strana još uvijek marljivo ignorira ovaj problem.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp