Kina – Muško mora biti muško, a žensko mora biti žensko

U sveopćem izjednačavanju spolova muškost se gubi, kao i ženstvenost. Feminizirani muškarci i muškobanjaste žene postaju novo-normalna pojava diljem svijeta. No, nije baš tako u svim zemljama svijeta. Kina već neko vrijeme pokušava cenzurom spriječiti izjednačavanje spolova među mladima, a sada je nadzor nad medijskim sadržajem još više postrožen kako bi se mlade pokušalo usmjeriti na poštivanje tradicionalnih vrijednosti i prihvaćanje vlastitih rodnih identiteta. 

U Kini su poduzeli sve kako bi se u medijima cenzurirali ženstveni muškarci, jer, kako kaže tamošnja vlast – muškarci moraju biti muškarci i imati karakteristike muškarca, kao što žene moraju biti žene, a u posljednje vrijeme tome se pridaje posebna pozornost i cenzura uzima sve više maha.

Primjerice, kineski boy FFC-Acrush band otkrili su da su zapravo djevojačka grupa s velikim brojem pratitelja na Weibu, kineskoj verziji Twittera. Androgina skupina sastoji se od pet žena – Lu Keran, An Jun Xi, Peng Xi Chen, Min Jun Qian i Lin Fan – koje su sve u dvadesetim godinama. Trend unisex odijevanja iliti ‘cross-dressinga’ koji je doveo do toga da se više ne raspoznaju razlike između muškaraca i žena postaje sve popularniji u Kini što vlasti zabrinjava.

Menadžer spomenutog benda rekao je za Quartz da izbjegavaju koristiti zamjenice on ili ona i umjesto toga koriste frazu bez spola, meishaonian, ili “zgodna mladež” na kineskom. Žene ih mogu doživljavati kao muškarce, a muškarci kao žene.

Tvrtka koja stoji iza Acrusha, Zhejiang Huati Culture Communication Co. Ltd, vidjevši da se radi o uspješnom projektu, odlučuje pokrenuti nove glazbene skupine sličnog formata. Sve grupe koje ispred imena imaju FFC (Fantasy Football Confederation), morat će naučiti igrati nogomet i izvoditi trikove na pozornici tijekom nastupa. Šef tvrtke Wang Tianhai kaže da je to osmišljeno kako bi se pokazalo da su pop zvijezde “sunčane, zdrave i pune pozitivne energije”.

Sada su kriteriji u Kini još više postroženi, pa će s androginim individuama biti sve teže javno nastupati. Na televiziji je strogo zabranjeno pojavljivanje feminiziranim muškarcima, kao i ostalim devijantnim pojavama koje odskaču od onog što se smatra prirodnim i tradicionalnim. Online profili koji se smatraju neprihvatljivima s naslova prezentacije bivaju uklonjeni, čime se pokušava natjerati ljude na povratak izvornim normama prezentiranja i ponašanja. Koliko će vlasti u tome uspjeti, to je već drugo pitanje.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp