Zuckerberg nastavlja s otpuštanjem – otpustit će još 10.000 djelatnika

Nedavno smo na portalu Epoha izvijestili o strategiji „postizanja veće učinkovitosti“ tvrtke Meta putem otpuštanja ljudi. Meta će doista otpustiti još 10.000 radnika i snositi troškove restrukturiranja u rasponu od 3 do 5 milijardi dolara, objavila je tvrtka u utorak, a izvršni direktor Mark Zuckerberg upozorio je da bi se ekonomska nestabilnost mogla nastaviti još “mnogo godina”. Niti ne sumnjamo da će tako i biti. No, ta je tvrtka sama odlučila raditi protiv sebe kada je uvela cenzuru i utjecala na migracije korisnika na društvene mreže na kojima nema cenzure.

“Ovdje je vremenski okvir koji biste trebali očekivati: tijekom sljedećih nekoliko mjeseci čelnici organizacija objavit će planove restrukturiranja usmjerene na naše organizacije, otkazivanje projekata nižeg prioriteta i smanjenje stope zapošljavanja”, rekao je Zuckerberg u poruci zaposlenicima, koja je također objavljena na blogu tvrtke.

Dodao je da Meta planira zatvoriti dodatnih 5000 otvorenih pozicija koje još nije popunila. Navodeći kontinuiranu ekonomsku neizvjesnost, Zuckerberg je istaknuo da se tvrtka treba pripremiti za “mogućnost da će se ova nova ekonomska stvarnost nastaviti još mnogo godina”. Bit će još mnogo otpuštanja, dok novih zapošljavanja izgleda neće biti.

U podnesku SEC-a koji najavljuje rezove, Meta je također rekla da očekuje smanjenje ukupnih troškova u 2023., u rasponu od 86 do 92 milijarde dolara.

Nova runda otpuštanja slijedi prethodnu rundu otpuštanja najavljenu u studenom koja je pogodila više od 11.000 radnika, otprilike 13% ukupne radne snage Mete.

Zuckerberg je 2023. uveo kao kompanijsku “godinu učinkovitosti”, u kojoj tvrtka želi postati “jača i agilnija organizacija”, a otpuštanje ljudi ova kompanija očito vidi kao jednu od najučinkovitijih metoda dostizanja svoje učinkovitosti.

“Mi smo tehnološka tvrtka, a naša krajnja vrijednost je ono što gradimo za ljude”, rekao je Zuckerberg. U sklopu restrukturiranja tvrtka će povećati i broj izravnih podređenosti svakom menadžeru.

Zuckerberg je rekao analitičarima u veljači da Meta planira “srezati projekte koji ne rade ili možda više nisu kritični” dok “uklanja slojeve srednjeg menadžmenta kako bi brže donosio odluke”.

“Velika organizacija brže će ispuniti svoje najveće prioritete”, stoji u Zuckerbergovoj poruci.

Ipak, Meta nastavlja trošiti milijarde dolara na razvoj tehnologije virtualne stvarnosti i proširene stvarnosti potrebne za izgradnju digitalnog svemira, točnije – njihova projekta metaverzum. Reality Labs, odjel tvrtke zadužen za stvaranje metaverzuma, izgubio je oko 13,7 milijardi dolara u 2022. u odnosu na 2,16 milijardi dolara prihoda. Sve je jasno kao dan.

Amazon je u siječnju također najavio novi krug otpuštanja, što će utjecati na 18.000 zaposlenika u više odjela te tvrtke.

Twilio, Dell, Zoom i eBay također su nedavno otkrili značajna smanjenja svoje radne snage. Google je u siječnju otkrio planove za otpuštanje više od 12.000 radnika, Microsoft je najavio planove za otpuštanje 10.000 zaposlenih, a Salesforce je rekao da planira otpustiti 7000 radnika. Eto, toliko o učinkovitosti spomenutih tvrtki. Izgleda da se sve one pogođene novo-normalnim uvjetima u kojima su morale poslovati i sada će i velike korporacije morati platiti cijenu novog normalnog. Tko bi gori, sad je doli, a tko bi doli, gori ustaje, rekao bi narod. Ili možda još bolje – tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada. Neka im je svima sa srećom u njihovim strategijama postizanja učinkovitosti. Nekako ne vjerujemo tim strategijama. Za žaliti je jedino ljude koji će ostati bez posla. Ali njihove šefove neće žaliti baš nitko. Sami su izabrali svoj put.

Izvor: CNBC, YouTube

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp