Kina poslala upozorenje glede rata u Ukrajini

Kina poslala upozorenje glede rata u Ukrajini

Kina upozorava da bi moglo doći do eskalacije rata u Ukrajini i nada se da će Moskva i Kijev održati mirovne pregovore, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang ukrajinskom kolegi u telefonskom razgovoru. Kina, koja se suzdržala od osude Rusije zbog invazije na Ukrajinu, pozvala je obje strane da pristanu na postupnu deeskalaciju koja bi omogućila sveobuhvatno primirje, u svojem planu u 12 točaka za “političko rješenje ukrajinske krize”.

Plan, koji su obje sukobljene strane mlako dočekale, pozvao ih je na zaštitu civila i uzajamno poštovanje suvereniteta.

“Kina se nada da će sve strane ostati mirne, racionalne i suzdržane, i nastaviti mirovne pregovore što je moguće prije”, rekao je Qin ukrajinskom ministru vanjskih poslova Dmitru Kulebu, po priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. 

Qin je dodao da se Kina nada da Ukrajina i Rusija neće zatvoriti vrata političkom rješenju bez obzira na to koliko teška i izazovna situacija bila, po priopćenju. 

Kuleba je rekao da je s Qinom razgovarao o “važnosti načela teritorijalne cjelovitosti”. “Naglasio sam važnost mirovnog plana (ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog) za okončanje agresije i obnovu pravednog mira u Ukrajini”, objavio je Kuleba na Twitteru. 

Ukrajina inzistira da bilo kakav plan za okončanje sukoba mora uključivati povlačenje ruskih postrojbi na ukrajinske granice iz 1991., godine kada se raspao SSSR. Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi idući tjedan posjetiti ruskog predsjednika Vladimira Putina i održati virtualni sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp