Sumrak mega banaka nagovještaj je financijskog armagedona

Sumrak mega banaka nagovještaj je financijskog armagedona

Hoće li nakon bankrota američke Silicon Valley banke istim putem krenuti i velika švicarska Credit Suisse banka? Hoće li ona za sobom povući i druge i biti okidač za novu financijsku krizu?

Već davno sam rekao i ponavljao da nije pitanje hoće li biti nove velike financijske krize globalnih razmjera, već je pitanje kada će se to dogoditi. Ključni uzroci financijske krize iz 2008. godine nisu riješeni, a privremeni spas donijele su središnje banke koje su u povijesno neviđenim razmjerima intervenirale tisućama milijardi dolara, eura…

Nikada financijska tržišta i bogati investitori nisu u toj mjeri iskoristili središnje banke za vlastiti spas. Središnje banke su postale zarobljenice njihove loše imovine. Financjska tržišta premrežena su pohlepom, nerealnim ambicijama i sve više u zoni očajnika koji misle da se svijet beskrajno može vrtjeti samo oko novca. A to više ne ide i bliži se ono što nazivaju “financijski armagedon”, “krizom svih kriza”, “majkom svih kriza”. Taj svjetski financijski sustav je naprosto truo.

Pogledajte kretanje cijene dionice Credit Suisse banke od 1995. godine do današnjeg dana u kojem je ta dionica vrijedila samo 1,70 franaka. Mnoge velike banke su u velikim problemima, a nova kriza neće se više moći riješiti pomoću središnjih banaka.

Financijski kapitalizam je došao do krajnje točke nakon kojega slijedi reset. Poruka tog reseta će biti da financijska tržišta trebaju služiti realnoj ekonomiji, a ne obrnuto. Kada nastupi financijska kriza izvana tada je najvažnije imati svoju nacionalnu valutu i središnju banku. A Vlada i HNB su nam to oduzeli.

Može biti slika sljedećeg: tekst "100 80 60 40 1,70 CHF 15. 1,70CHF15.ou2023. ožu 2023. 20 1999. 2003. 2007. 2011. 2015. 2019 2023"

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp